Довчера представян като детето чудо на австрийската политика, младият канцлер Себастиан Курц преживява тежък момент в светкавичната си кариера и за капак миналата седмица прокуратурата започна разследване срещу него. Това се казва в статия на Франс прес, цитирана от БТА.

Умора на електората му от мерките, въведени заради COVID, европейският неуспех с ваксините, а сега и правосъдието го взе на мушка: човекът, който преди година изглеждаше непобедим, поздравяван тогава за "образцовото" управление на пандемията, изглежда е загубил "късмета си".

Ако му бъдат повдигнати обвинения, както той се опасява, че ще стане, Курц ще е първият действащ канцлер в историята на страната членка на Европейския съюз с население от 8,9 милиона души, на когото това се случва.

Правосъдието проверява дали 34-годишният консервативен лидер съзнателно е излъгал миналата година след полагане на клетва пред парламентарна комисия, когато отрече да се е намесвал в назначаването на свой близък начело на публичен холдинг.

Емотикони за "целувка"

Неотдавна се появиха стари текстови съобщения, разменени между него и този човек - Томас Шмид. Те хвърлиха допълнителна светлина върху случая.

"Получаваш всичко, което искаш", е написал например Себастиан Курц на своя събеседник, добавяйки много емотикони за "целувка", а другият му отговаря, че "обича своя канцлер".

Въпреки тези "сътресения", "най-сериозните от поемането на властта", според политолога Томас Хофер, ръководителят на правителството каза, че няма никаква вина и отказа да подаде оставка.

"Не съм казал нищо, което да не е вярно", увери той австрийски журналисти.

Консервативният всекидневник "Ди пресе" обаче в петък посочи, че този "свикнал с успеха" човек преминава през "най-деликатния етап" в политическия си живот.

Австрийският канцлер се очаква да бъде застигнат от правосъдието, докато е в коалицията, която успя да състави през декември 2017 г. със скандалната Австрийска партия на свободата и ставайки най-младият лидер на изборна длъжност на планетата.

След година и половина в управлението видеоклип показа как лидерът на тази крайнодясна партия - зам.-председателят Ханс-Кристиан Щрахе, предлага да осигури обществени поръчки на жена, представяща се за племенница на руски олигарх.

Уличаващите кадри, заснети със скрита камера, взривиха правителството и предизвикаха предсрочни избори.

Неласкави коментари

Този неочакван обрат не попречи на Себастиан Курц да затвърди резултата на своята партия на парламентарните избори през септември 2019 г., победа, последвана от безпрецедентен съюз със "зелените".

Но оттогава правосъдието се опитва да установи дали има доказателства за корупцията, за която намеква прословутото видео. А парламентът създаде анкетна комисия.

Домът на близкия до канцлера министър на финансите беше претърсен в рамките на разследването на скандала "Ибисагейт".
Подкрепяна преди година от 46 процента от имащите намерение да гласуват, християндемократическата Австрийска народна партия, стожер на следвоенната австрийска политика, загуби за една година 13 пункта, сочи допитване, проведено през април.

Същевременно крайнодясната опозиция увеличи подкрепата си от 10 на 18 процента, а социалдемократите - от 17 на 25 на сто.
Докато очакваше "да си върне част през последните месеци някои от загубените позиции благодарение на подобряването на здравния план" и края на ограничителните мерки, правителството "страда от вниманието", насочено към съдебните проблеми на неговия ръководител, смята Хофер, запитан от АФП.

В германски медии се появяват все повече неласкави статии, осъждащи тенденцията към неправомерно срастване на бизнеса с държавното управление в Австрия. Те обвиняват Себастиан Курц, който открито критикува прокуратурата, че подкопава върховенството на закона.
Канцлерът е и в полезрението на партньорите си от ЕС, след като през пролетта осъди несправедливия достъп до ваксини на богатите и бедните държави, но в същото време не прие да се откаже от квотата си за дози, за да постигне по-добър баланс в разпределението им.

Тогава дипломати остро осъдиха неговия "егоизъм" и "липсата му на солидарност".

Но дори и тръгнал по нанадолнището, Себастиан Курц запазва много голяма преднина пред политическите си опоненти. "Въпреки разследванията той остава доста популярен канцлер", отбелязва Юлия Партаймюлер от Виенския университет.

"На национално равнище не се появява никакъв конкурент от неговия калибър", потвърждава Петер Хайек.