Ирак залови Сами Джасим, високопоставен член на "Ислямска държава", отговарящ за финансирането на джихадистката групировка и заместник на убития лидер Абу Бакр ал Багдади, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Докато нашите герои от силите за сигурност се фокусираха върху това да обезпечат безопасносното протичане на изборите, техните колеги от разузнавателните служби проведоха сложна операция за залавянето на Сами Джасим", заяви днес в "Туитър" премиерът на Ирак Мустафа ал Казими.

Той съобщи, че това е била "една от най-трудните" трансгранични разузнавателни операции, провеждани някога от иракските сили. Представители на иракското разузнаване обясниха пред Асошиейтед прес, че Джасим е бил задържан в чужда държава и транспортиран до Ирак преди няколко дни.

Джасим работил с Ал Кайда в лидера на Ирак Абу Мусаб ал Заркави, преди да бъде убит от американската армия в Ирак през 2016 г. Той заема различни позиции за сигурност в Ирак и се мести в Сирия през 2015 г., година след появата на "Ислямска държава". Тогава Джасим е избран за заместник на Абу Бакр ал Багдади. 

Багдади бе убит при операция на специалните части на САЩ в Сирия през 2019 г.

По онова време държавният департамент на Америка предлагаше награда за предоставянето на информация за местонахождението на лидерите на "Ислямска държава", включително и за Джасим, припомня Ройтерс.