Размествания във водаческите места в листите, някои от които знакови, "десни терзания" и един Делян Пеевски за разкош.

Това се разбира от процеса на реденето на списъците на политическите формации за кандидатите за народни представители в 47-ото Народно събрание. Крайният срок за регистрация на листите е утре, като към момента са известни водачите на по-големите парламентарни сили. Корекции могат да се правят до 14 октомври. 

ГЕРБ/СДС

Водачите на листите на ГЕРБ/СДС на повечето места остават същите като на вота през юли. Без изненади председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще е начело в т.нар. лидерски 25 МИР София, както и в Пловдив град. Впечатление обаче прави липсата на бившия спортен министър Красен Кралев в Русе, както и на бившата шефка на групата на ГЕРБ и председател на комисията по здравни въпроси в парламента Даниела Дариткова в Смолян. Водач в Русе сега ще е депутатката Десислава Атанасова, която бе председател на групата в последните два парламента. Ще води пак и в Разград.

В 23 МИР в София втори след Румен Христов е бившият директор на "Пирогов" Асен Балтов.

Кралев обаче все пак вероятно ще намери сигурен пристан в следващото НС - като втори във варненската листа, която пак ще води последният здравен министър в кабинета "Борисов" - Костадин Ангелов. На мястото на д-р Дариткова в Смолян ще е друг лекар от региона - бившият депутат Красимир Събев. Промяна има и в плевенската листа, където титуляр досега беше болничният директор д-р Григор Горчев. Сега е сменен от местния лидер на ГЕРБ Валери Лачовски.

Иначе от ГЕРБ пак залагат на бившите си министри по места, в т.ч. и на двамата бивши титуляри в МВР - Младен Маринов и Христо Терзийски, които претърпяха доста обвинения покрай парламентарната комисия за полицейското насилие и разпространените кадри с такова под колоните на Министерския съвет. Водачи пак ще са и ексвицепремиерите Томислав Дончев (Габрово) и Екатерина Захариева (Пазарджик). Петя Аврамова (МРРБ) - във Враца, Деница Сачева (МТСП) - в Добрич, Кирил Ананиев (МФ) - в Перник, Красимир Вълчев (МОН) - в Стара Загора, Теменужка Петкова (МЕ) - в Търговище. Бившата шефка на парламента, която изпадна от последния парламент - Цвета Караянчева, пак ще води в Кърджали.

"Продължаваме промяната"

Водачите на листи на "Продължаваме промяната" ще станат ясни тепърва. Засега е известно само, че Кирил Петков ще се изправи срещу Бойко Борисов и в София (25 МИР), и в Пловдив-град, а Асен Василев ще е водач в Хасково.

В София-област пък водач на листата ще е шефът на Държавната агенция по горите Александър Дунчев.  Дунчев обяви с пост във фейсбук, че излиза в неплатен отпуск и се включва в кампанията на бившите си колеги от първия служебния кабинет Стефан Янев.

Производител на козметични продукти води листата на ПП в Пазарджик, разкри се лично той, като даде две интервюта за местни медии. Неговото предприятие е "Гален фарма" и се намира в с. Калугерово. "Г-н Кирил Петков ми се е доверил да произвеждам в моето предприятие част от продуктите, които той изнася за чужбина, т.е. отговорността за производството е лично моя", споделя Шотев в интервю за сайта pa-media.net. Бащата на Ивайло Шотев – Валентин, е бивш служител на МВР и бивш съдружник на Алексей Петров, който през 2012 г. в съда даде показания по делото за изнудване и рекет срещу бившата барета. Година по-късно тогавашният председател на специализираната прокуратура Светлозар Костов заявява, че има доказателства, че Алексей Петров е поръчал убийството на Валентин Шотев.

"Демократична България" 

От "Демократична България" все още не са обявили водачи на листи, но оттам споделиха пред Клуб Z, че се водят мини войни по места. Обсъждало се дали д-р Александър Симидчиев този път да не е водач на листата в 26 МИР - София-област, но да е на избираемо място в 25 МИР, където водач бе един от съпредседателите на коалицията Христо Иванов.

Обмисляло се и Елисавета Белобрадова, известна в мрежата като Летящата козила Ерато, да бъде преместена в същия район. На предния вот тя обра огромен брой преференции в 23 МИР и измести втората в листата след председателя на ДСБ и съпредседател на коалицията ген. Атанас Атанасов - Антоанета Цонева. Ивайло Мирчев пак ще води в Бургас, ще има избираемо място и в столицата. Зеленият Борислав Сандов пък вероятно ще е в Монтана. На предходните избори бе в Смолян, но според запознати сега мястото там искат от ДСБ. Във Велико Търново водачът от юли Калоян Янков (председателят на парламентарната комисия "Росенец")трябваше да бъде сменен от ИТ специалиста Божидар Божанов, но се оказа, че та, ще води Христо Иванов (който ще трябва да се изправи срещу Делян Пеевски).  

Рокада можело да има и в Добрич, където водач бе зелената Албена Симеонова.

На десния фронт обаче в момента се разиграва друга сага - след като наскоро напусналия групата на ДБ в Столичния общински съвет, който бе и неин председател - Методи Лалов, поиска публично оставката на Христо Иванов след вота, както и тези на Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев (част от Изпълнителния съвет на "Да, България").

Една от критиките на Лалов е, че не е имало вътрешни електронни избори за кандидати за народни представители. Той поиска и да се прилага правилото "един кандидат, една листа", преимуществено като водачи на листите да се определят хора от младежките организации на "Да, България" и ДСБ и "Зелено движение", да се номинират хора от малцинствата като водачи на листи или на избираеми места и др.

"Недемократичното ръководство на партията демотивира и отблъсква все повече хора и привлича все повече други с клиентелистко мислене и цели. Неминуемо това ще има негативни последици за демократичната общност, които ще проличат още в резултатите от предстоящите избори", заяви Лалов.

В отговор Иванов посочи:

"Днес ще се обърна към Националната контролна комисия на "Да, България" с искане да бъда проверен аз и моята дейност на поста председател на партията за всички обвинения, които се отправят по мой адрес".

"Има такъв народ"

Вече е категорично ясно - лидерът на "Има такъв народ" Станислав (Слави) Трифонов няма да е в листите на партията си, въпреки че имаше такива очаквания към него заради спада в електоралното доверие, който отчитат поредица социологически проучвания. От формацията са направили и редица промени по отношение на водачите на листите. В Благоевград водач ще е популярното лице на партията - секретарят й Виктория Василева. През юли водач бе Илко Стоянов, който обаче стана кмет на Благоевград след балотаж на частичните местни избори. Виктория Василева ще води и листата в Кюстендил, както и на предходния вот. През юли тя води и в София - област, където водач сега ще е проф. Андрей Чорбанов. Чорбанов ще води и във Велико Търново, както и на предходните избори. 

В Добрич водач ще е сценаристът Филип Станев - на мястото на Дилян Господинов, който още през септември обяви, че имал професионални ангажименти в Добрич и не желае да става депутат отново. Но пък щял да продължи да работи за ИТН като областен координатор.

Александър Вълчев сменя Васил Георгиев в Кърджали, Светлин Митев съименника си Светлин Стоянов в Русе, а Петър Димитров сценариста Ивайло Вълчев в Силистра. Ивайло Вълчев обаче ще води в Сливен, където водач през юли бе Владимир Русев. 

В лидерския 25 МИР от партията на Трифонов изпращат Андрей Михайлов. Юристът бе председател на комисията по правни въпроси в 46-ото НС. Там водач на предходния вот бе Филип Станев. 

БСП 

Козметични, но и някои знакови изменения във водачите на листи спрямо вота през юли одобри ръководството на левицата. Впечатление направи "свалянето" на Георги Кадиев и Велизар Енчев. Така на практика водаческите места остават предимно за водещия партньор в коалицията с малки партии около Столетницата - самата БСП.

В Добрич водач ще е Мая Димитрова. Там на последния вот водач бе депутатът Димитър Данчев. В Кърджали - Милко Багдасаров. Така ексдепутатът и дългогодишен областен председател на левицата в Кърджали детронира Велизар Енчев - част от "патриотите" на Валери Симеонов, основал в последствие своя партия, който води листата там през юли. Срещу това решение на ръководството имаше и "кърваво писмо" от социалисти.

В Ловеч ще е Вяра Емилова Йорданова. Там на последния вот води Ирена Атанасова, която пак ще е водач, но в Монтана. В Монтана през юли водач бе Атанас Костадинов, който сега ще води в Силистра ( Водач през юли бе Вяра Емилова, сега - в Ловеч). За Стара Загора като титуляр е определен Георги Гьоков. На вота през юли водач там бе Кадиев. 

Лидерката Корнелия Нинова пак ще води във Варна и в 25 МИР в София.

Две листи са отредени и за Кристиан Вигенин. Той ще води в Пловдив-град, като на вота през юли водач бе Иво Христов. Ще е начело пак и в Ямбол.

ДПС

Водачите на листи на ДПС все още не са известни. Само... най-знаковият от тях вече е ясен - Делян Пеевски се завръща на парламентарната сцена (на която рядко е присъствал телом). Ще води листата на Движението във Велико Търново. 

Досега беше водач на листи в Пазарджик, Благоевград и Стара Загора. Сега пак може да води и в Благоевград.

"Обещавам ви, че много скоро той ще се появи на терен, за да участва в предизборната кампания. А тя ще бъде активна, политическа с много позитивизъм и много енергия" - обяви областният координатор във Велико Търново Гюнай Далоолу, цитиран от БТА.

Иначе видяхме Пеевски на живо - на влизане и на излизане от ДАНС, след като името му изскочи от досиетата "Пандора".