Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов вероятно отново няма да е кандидат за депутат.

Това заяви бившата председателка на Народното събрание от ИТН - Ива Митева в интервю за БНТ.

"Той се отказа в предния парламент; каза, че носи отговорност и я носи и в момента. Предполагам, че няма да бъде кандидат за народен представител. Да си депутат не е проста работа и човек трябва да си направи преценка къде тежи на мястото си, къде е най-добър. Смятам, че той ще носи своята отговорност и ще бъде там, където е преценил, че се справя най-добре", посочи Митева, шеф на НС в последните два парламента.

На въпрос имала ли усещането, че ИТН се е "самосвалила от власт" като не успя да състави правителство, Митева отвърне с "не". И в двата парламента партията била показала, че иска промяна.

"Не, ние не сбъркахме, напротив - много смела постъпка е това да искаш да съставиш кабинет с 65 народни представители. Смятате ли, че ако зад нас стоеше някой, щяха да ни го позволят това? Ако зад нас има задклулисие, щяхме да направим кабинет", допълни по повод съмненията на други политически формации в НС, в т.ч. "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" за колаборация с ДПС.

След което Митева допълни по адрес на Татяна Дончева от ИБГНИ: "Аз не знам тя къде е видяла дългата ръка на ДПС, но аз дългата ръка на ДПС не съм видяла". Два пъти като председател на НС, никой не й се е обаждал да й каже какви решения да има, допълни Митева.

Ексшефката на НС припомни и как на Великден била вързана с ексректора на т.нар. Библиотекарския (университет) Стоян Денчев - респективно - с ДПС. Тогава за първи път го била видяла, като представител на църквата. А после чула негови интервюта, в които за първи път било артикулирано словосъчетанието "кабинет на промяната". Кабинет на промяната? Всички останали партии, без ИТН, говорят за това. Кой тогава е свързан с ДПС? - отвърна на свой ред на критиките Митева.

Тя отправи критики и към ДБ - по-конкретно за качеството на проекта й за изменения в Закона за съдебната власт, с които се закриваше спецправосъдието. Посочи, че не трявало "само да се въртим около закриването на спецсъда и спецпрокуратурата - не смятам, че това е основният проблем на съдебната система. Самите работещи в тези системи трябва да подадат отдолу какво трябва да се направи". "Законът има нужда от много работа по него", допълни.

Вчера, пак в ефира на БНТ, Дончев обяви, че възможно да има "трио" - ДБ, ИБГНИ и "Продължваме промяната" - по секторни политики. В коментар Митева днес посочи: "Не съм съгласна с такова разграничение - Христо Иванов ще оправи съдебната реформа, ИБГНИ социалната, а "Харвардите" - икономиката".

Очаквайте подробности