Кандидатът за президент Лозан Панов отговаря на въпроси "по целия конспект" тази сутрин в Нова тв.

По повод четвъртата вълна на COVID той обяви, че е категорично против нов локдаун, но е за това - всеки да може да избира и да влиза на обществени места или срещу ваксина, или срещу сертификат за преболедуване и актуален тест.

"В България има дефицит на доверие. Защото недостатъчно ясно е обяснено как това (ваксинирането) ще повлияе", заяви кандидатът, издигнат от инициативен комитет около "Правосъдие за всеки"

Аз съм за по-либерални мерки, т.е. - не съм за локдаун, ако това питате."

Той призна и че лично се е ваксинирал, но това е защото е чел, интересувал се е и "науката го е убедила".

"Хората искат да се върнат към своята нормалност. А доверието се изгражда тогава, когато експерти застанат пред всички нас и обяснят", критикува той досегашните власти.

Той категорично - и доста многословно, отбягна отговора на въпроса - ако сам не стигне на балотаж, кого би подкрепил при втория тур.

"Аз участвам за първи път на избори и първо трябва да събера гласове за мен, за да ги дам на някого", каза с усмивка все още действащият председател на ВКС.

Определено смятам, че аз ще бъда на втори тур, каза още Панов.

А на забележката - че проф Анастас Герджиков вече е обявил, че ще подкрепи именно него, ако сам не стигне до балотаж, пак отговори с усмивка - че кампанията не е започнала, а към него вече валели оферти:

"В понеделник имам предложение за главен прокурор, във вторник – подкрепата на г-н Гердижков.

Нека в едно честно състезание да победи наистина по-добрият."

Той отговори и на въпрос - смята ли за капан афишираната подкрепа от кандидата на ГЕРБ. Отговори така:

"Моето сърце е голямо, но не чак толкова, че да допусне в него всеки, който иска да влезе там."

Панов каза още за гласовете, че "това не са хора - крепостници, които да ги пренасяме от една кошара в друга кошара".

Той отбеляза, че от системните политици "за съжаление, всички в момента са се вторачили в себе си – в своето его".

А дали е оптимист за правителство при следващото Народно събрание?

"Не съм голям оптимист, защото при 5-6 партии не се излъчи такъв кабинет - защо очакваме, че ще се излъчи при 7 партии?"

Но Панов смята, че именно „ролята на президента е да може да мотивира играчите на това политическо поле, за да намерят своите допирни точки“.

А досега партиите намирали само своите точки „анти“, каза кандидат-президентът.

Ако има нещо, против което той се обяви категорично е, че служебното правителство не е решение.

"Ролята на президента е да ги убеди (партиите) защо не трябва да има служебен кабинет. Като президент няма да се боря за още един служебен щабинет или още един после."

И допълни, че и новата партия ПП може да бъде мост, както и всяка друга. След което специално критикува Румен Радев - защо не е дал третия мандат на "Изправи се БГ...".

След което отговори на въпроси за конкретни хипотетични ситуации в бъдещото НС - например правителство с помощта на ГЕРБ?

"Говорим - дали другите партии ще повярват в катарзиса на г-н Борисов и на ГЕРБ (Панов използва думата, която навремето Сергей Станишев каза по адрес на Делян Пеевски, като го гласуваха за шеф на ДАНС - че видял един човек, който е преживял катарзис, б.р.). Смятам, че те няма да възприемат този катарзис.

Това, което излъчват като послания партиите - очевидно те не вярват в този катарзис", смята Панов.

Той не отговори положително и в посока - кабинет с БСП.

Бе попитан и с какво се различава неговият от другите инициативни комитети:

"Ако имате трима, подкрепени от инициативен комитет, само вижте кой стои в този ИК – мога само да насоча към служители на бившите репресивни служби на Народна република България."

Той каза, че „Правосъдие за всеки“ винаги са били на първа линия в борбата да не се завладява държавата.

А на въпроса на Виктор Николаев - изневерил ли е на статуквото, което го е избрало за председател на ВКС, след като първо е бил негова "рожба", каза:

"След себе си оставям единствената незавладяна институция в държавата. За Нова казват, че е телевизия на ГЕРБ - това означава ли, че вие сте платени журналисти? Разбира се - не", обърна се той към водещите.

След което припомни, че навремето - след избора му от ВСС през 2015, самият Цацаров казал, че на негова грешка се дължи изборът на Лозан Панов.

А за това, че дори Христо Иванов се е изказвал скептично навремето срещу него, той отговори, че за 7 години е работил със 7 министри на правосъдието и въпреки това изброи:

"...И липса на съдебна реформа! И ролята на главния прокурор! И влизането в президенството!"

След което заключи:

"Ако не сме си научили уроците от близката история, няма как да проправяме пътя към бъдещето."