Ще подкрепи ли ГЕРБ Лозан Панов, ако той стигне до балотаж? Преди дни в интервю за "Свободна Европа" зам.-председателят на доскорошната управляваща партия предположи, че ако на втори тур са Панов и Румен Радев, "много по-логично" е ГЕРБ да даде подкрепа за председателя на ВКС.

Днес пред бТВ той реши да внесе известни уговорки и уточнения.

"Дълбоко не вярвам да се стигне до такава ситуация - за подкрепата на Лозан Панов", каза Дончев.

След което добави, че ГЕРБ няма крепостен електорат и дори да бъде отправен подобен призив, "няма гаранция, че той ще бъде послушан от всички".

Даде и причина за подобна подкрепа: "защото действащият президент е опасен за демокрацията".

Дончев коментира и тезата, че ГЕРБ се крие зад независимата кандидатура на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков.

"Защо г-н Христо Иванов не е кандидат за президент? Защо г-жа Нинова не е кандидат? Г-н Трифонов...Не ме карайте да продължавам. Такъв е форматът. Когато действащ президент се издига с инициативен комитет, в тази среда много трудно се работи. Един чисто партиен кандидат би партизирал вота, а като говорим за президентски избори, най-малко нужда имаме от това", каза той.

„Тримата основни претенденти за спечелване на президентските избори следват един и същ формат – кандидат, подкрепен от инициативен комитет, подкрепен от една или повече партии. Причините за това са повече от една. Първо, такъв е форматът, когато действащият президент работи с инициативен комитет, опитва се да си издигне надпартийната конюнктура, в тази среда много трудно се работи с партиен кандидат. По-дълбоката причина е друга – един партиен кандидат излишно би партизирал вота“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

Той отново повтори и тезата си по въпроса дали ГЕРБ ще прави правителство, че "ако постижението ни на парламентарните избори е в рамките на процент, два, три разлика, може би нямаме морално право", защото властта не била самоцел.

„Г-н Рашков е част от предизборния процес и участието му е фокусирано върху това да навреди основно на нас. Понасяме вреда от изказванията му. В момента президентът е едноличен господар на всички служби“, добави Дончев в коментар на твърдения на вътрешния министър, че ГЕРБ и ДПС са партиите, които най-много купуват гласове на избори.

Герджиков: Бих подкрепил Панов, отстоява една от моите тези

На въпрос кого би подкрепил на президентските избори, ако не стигне до балотаж, пред БНТ проф. Анастас Герджиков, независимият кандидат, подкрепен от ГЕРБ, също отговори: Лозан Панов. 

Председателят на ВКС отстоявал поне една от тези на Герджиков: за върховенството на правото.

Герджиков отново повтори, че не иска да е партиен симпатизант, а кандидат за президент. "Ако бъда подкрепен само от привържениците на ГЕРБ или на ДПС или на двете партии, нямам никакъв шанс да бъда избран", каза той, цитиран от БНТ.

Досиетата "Пандора"

Томислав Дончев коментира и темата за присъствието на името на Николай Младенов в "Пандора".

"Г-н Младенов даде ясно обяснение, че въпросната фирма е регистрирана, след като той е бил министър заради намерението му да прави бизнес и доколкото той поясни, тя никога не е извършвала някакъв вид дейност. Тук остават оценките, когато говорим за компании, регистрирани в юрисдикции с преференциално данъчно третиране, които се движат между това колко е законно и колко е морално", каза той.

По думите му не е незаконно политиците да имат офшорки, но поради изискванията на законодателството за публичност на имуществото подобна собственост трябва да се декларира.

„Това, че си политик и си на висока длъжност не означава, че не можеш да имаш някаква собственост, но в ушите на хората това, че някой притежава офшорка, се е превърнало в синоним, че някой крие пари. Обичайно хората са прави, но невинаги. По-големият морален проблем е друг. Ако предположим, че въпросните държави и юрисдикции са с по-добро данъчно третиране, това означа, че въпросната личност иска да плаща по-ниски данъци, отколкото плащат гражданите“, добави той.
Дончев отрече да има офшорка, както и че ГЕРБ има практиката да купува гласове на изборите.