"Когато Радо Чолаков (бившият депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков) е председател на инициативния ти комитет, и ти казваш, че нямаш нищо общо с ГЕРБ, е повече тъжно, отколкото смешно."

Така коментира пред бТВ в събота съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод заявлението на подкрепия от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков, че е независим от бившата управляваща партия.

"ГЕРБ се опитва през кандидатурата на Герджиков и около нея да излезе от тежката изолация. Но заедно с ДПС е носител на корупционния вирус, на онзи модел на злоупотреба с власт", каза той още за кандидатурата на Герджиков и добави, че от бившата управляваща партия се опитвали с малки заобикални действия да се скрият зад уважаван учен.

"Лозан Панов ще бъде на балотаж, това е истинската логика, той поставя теми, които са структуроопределящи за политическия дебат. Няма да стане с подобни трикове. Издигате уважаван мъж и се опитвате да се скриете зад него. Нашата позиия е твърдя - ГЕРБ трябва да остане извън властта. Това няма да стане с такива номерца", добави Иванов на въпрос дали ДБ би дала подкрепа на Герджиков при балотаж, на който не е Лозан Панов.

След което посочи като контрапункт, че председателят на ВКС Лозан Панов, който е издигнат от "Правосъдие за всеки", но е подкрепен и от ДБ, бил кандидат на цялата демократична общност.
 
"Г-н Панов със своите действия на поста председател на ВКС дълго беше един от малцината професионални говорители на кауза, около която и ДБ се събира. Лозан Панов е независим, излъчен е от хора, които са независими. В инициативния му комитет няма нито една партийна фигура. Ще подхождаме с уважение към независимостта на неговата кандидатура", каза Христо Иванов.
 
По повод думите на Панов, че президент Румев Радев е фалшив герой, съпредседателят на ДБ каза:
 
"Вече уточнихме, че посланията на г-н Панов са негови. Г-н Радев има за какво да бъде критикуван как подходи при избора на Иван Гешев за главен прокурор, въпреки че застана на правилната страна на историята. Той пропусна възможността да употреби цялата тежест на ролята на президент в тази ситуация".

Той коментира и евентуални конфигурации в следващия парламент.

"Нямаме емоционален проблем с ИТН, аз лични нападки не съм отправял. Имаше структурни проблеми как се споделя отговорност. В политиката професионализмът е много важен. Хората не искат да сменим един Бойко Борисов с друг. Искат диалогичност, разговор, в който доминират обществените интереси, а  не личните. Тези два провалени избора бяха цената да научим този урок", каза той.

После каза, че в следващия парламент ще има коалиции, "стъпили на внимателно разработени коалиционни споразумения, ще има споделяне на отговорност и разговорът ще бъде за биографиите и капацитета на хората, които се излъчват за определени позиции, за политики. Аз съм умерен оптимист".

Той отхвърли предположенията, че от ДБ се страхуват, че ще от новата формация около Кирил Петков и Асен Василев ще откраднат гласове.

"Тази конструкция, която социолозите я задават, почива на погрешната представа, че имаме нещо наше и че някой нещо ще ни краде. Аз се надявам, че това е една формация, която тепърва ще формира физиономията си. Да, ние сме конкуренти да се преборим за гласовете на хората, които ще ни подкрепят, но ние винаги така влизаме в избори. Ако конкуренцията е на идеи, е добре дошла. Спокойно и позитивно чакаме да имаме още един партньор в следващия парламент", каза той.