Лозан Панов трябва да представи информация за връзките ми с ДПС и или да покаже доказателства за твърдението си, или да се извини.

Това обяви пред "Нова телевизия" кандидат-президентът и ректор на Софийския университет Анастас Герджиков.

По този начин той отговори на председателя на ВКС и кандидат-президент, който обяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е предал предишната власт на ДПС, а с избора да подкрепи Герджиков - президентската институция.

Ректорът на СУ подчерта, че не познава лидера на Движението Мустафа Карадайъ, почетният му председател Ахмед Доган и бизнесмена и ексдепутат Делян Пеевски. Имал е контакти единствено с бившия лидер на ДПС Лютви Местан, който е бил част от комисията по образованието и науката в Народното събрание.

"Аз нямам нищо общо с ДПС. Никога не съм бил техен член или симпатизант. Не познавам г-н Карадайъ и г-н Доган. Никога в живота си не съм срещал Пеевски. Това, което Лозан Панов казва, е много странно за мен. Смятам, че той е подведен и му предлагам да провери тази информация. Или да покаже доказателство, или да се извини. Неговата основна позиция е да бъдем почтени". 

Герджиков обяви, че не е кандидат на ГЕРБ поради две причини: издигнат е от инициативен комитет, а от партията на Борисов не са му поставяли никакви условия за подкрепата си.

"В случай, че не дължа нищо за тази подкрепа, не мисля, че съм обвързан с тях".

Той обяви, че не може да откаже подкрепа на която и да е партия, тъй като това на практика представлява отхвърляне на избирателите на въпросната група.

"Трябва от самото начало да си кандидат на всички българи".

Той обяви, че мотивацията му да се яви на изборите е дълбоката политическа криза в страната и призова за обединение, като подчерта, че това не означава да отпаднат различията.

Герджиков обяви, че от ГЕРБ са допускали грешки по време на управлението си и като пример даде политиката във висшето образование по време на първото правителство на Борисов.

Той многократно отказа да разкрие за кого ще гласува на парламентарните избори. Герджиков призна, че Делян Пеевски е символ на задкулисието в България, но отбеляза, че дали това е справедливо, ще трябва да реши съд.

"Аз не мога да преценя до колко е основна фигура в обществения живот", сподели кандидат-президентът.

Според него за много други българи могат да се намерят офшорни сметки и подчерта, че не бива "да се вторачваме в един човек".

Герджиков каза идентични неща и за Иван Гешев - голяма част от обществото не подкрепя главният прокурор и ако той е извършил нещо нередно, трябва да си понесе последствията.

"За г-н Гешев ще кажа същото като за г-н Пеевски – всеки носи отговорност за това, което е извършил или не. Смятам, че г-н Гешев има същия проблем. От една година голяма част от обществото е убедено, че той е символ на прикриването на неща. Имаше граждански бунтове и протести срещу него. Това е и една от разделителните линии. Всеки трябва да носи отговорността си. Ако г-н Гешев е извършил нещо нередно, той трябва първо да загуби поста си, а след това да понесе и друга отговорност. Това е работа на други органи, а не на президентската институция".

Герджиков изрази съмнение до колко съдебна реформа може да се гарантира с промени в конституцията и даде за пример неуспешните опити през последните 10 години.

Затварянето на спецсъдилищата пък бил експертен въпрос, по който и специалистите спорят.

Не е изразявал позиция за протестите през миналото лято, тъй като "на площада не бе цялото българско общество, нямаше как университетът да вземе отношение".

"На площада не беше цялото българско общество. Имаше голямо разединение. Нямаше как университетът като институция да взима страна. Той е деполитизиран", отбеляза той, но и добави: "Всички бяхме възмутени и отвратени от кадрите на насилие. Осъждам всякакво насилие, включително случилото се зад колоните (на Министерския съвет)".

Според него е отминало времето на самостоятелните кабинети. Герджиков смята, че трябва да се сформира коалиция, като той не вярва правителство да изкара пълен мандат.

"Следващото правителство няма да е за 4 години, а за известно време". 

Професорът не смята, че експертното правителство е дълготрайно решение. Затова трябва да се подобрят връзките между партиите.

"Очевидно ще трябва да работим с коалиции. Важно е не с кого си се коалирал, а да не късаш мостове с останалите. Нека има въпроси. Нека не позволяваме на партиите да спорят по въпроси, по които има консенсус".

Той посочи някои грешки на президента Румен Радев.

"Острата му реакция срещу определени партии. Противопоставянето му срещу определен тип политика. Президентът може да каже, че е против партия, но не и срещу личност. Не може да каже: Аз ще работя с един, но не и с всички".

Герджиков обяви, че е бил сред "първите ваксинирани" в България.

"Мнението ми е - за всеки, който иска да се ваксинира, трябва да има осигурена ваксина".

Той посочи, че България твърде много се е забавила с ваксинационната кампания.

Кандидат-президентът отбеляза, че смяната на българските правителства не променя позицията на страната ни спрямо РСМ и съседките от Западните Балкани.

"Подкрепяме евроинтеграцията, но спрямо РСМ настояваме за спазването на договора за добросъседство".