Президентът Румен Радев е поискал от Конституционния съд да прекрати делото за гражданството на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков, съобщава БНР.

В свое становище до съда държавният глава е посочил, че назначеното от него първо служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и евентуалното решаване по същество отпада.

Депутати от ГЕРБ сезираха Конституционния съд да провери дали назначаването на Кирил Петков като министър на икономиката в първото за годината служебно правителство на Стефан Янев противоречи на основния закон.

Казусът с гражданството бе подет от "Има такъв народ", а от ГЕРБ само го продължиха. Според българското законодателство министри нямат право да бъдат лица с двойно гражданство. Все още обаче решение на КС няма и въпросът остана висящ. А той е важен заради актовете на Петков като министър. Ако бъде доказано, че той е действал в условия на разрив със законодателството, има опасност неговите подписи да бъдат обжалвани пред съда и да станат невалидни. 

До момента Кирил Петков неколкократно е заявявал, че се надява КС да приеме, че на 21 април т.г., когато е подал заявление за отказ, той е престанал да бъде гражданин на Канада. Съобщавал е още, че от 20 август в Букурещ го чакат документите, удостоверяващи, че това е факт, но няма време да отиде да ги получи поради заетост.

В позицията си до Конституционния съд Румен Радев посочва още:

„Към момента на издаването на указа за назначаване на служебното правителство Кирил Петков е представил писмена декларация, че отговаря на изискванията и няма друго гражданство освен българското“.