ГЕРБ подкрепя ректора на СУ проф. Анастас Герджиков за президент. Предизвестеното официално потвърждение дойде в петък вечер лично от партийния лидер Бойко Борисов, който обясни, че в партията "с радост" научили за намерението на Герджиков да участва в изборите за държавен глава.

Вчера ректорът потвърди новината, че ще се кандидатира като бъде издигнат от инициативен комитет - формулата, която следва и Румен Радев. В комитета ще има хора от ГЕРБ, а вицепрезидентът щял да бъде избор на Герджиков, "ние помагаме".

Според разказа на лидера на ГЕРБ в партията мислели като възможни кандидатури Томислав Дончев и бургаския кмет Димитър Николов, когато преди десетина дни дошъл Красимир Вълчев и казал, че "в академичните среди се обсъжда за проф. Герджиков".

"Какъв по-голям обединител може да се намери от него", каза още лидерът на ГЕРБ и описа ректора на СУ като "умен, красив, образован, спокоен, нормален, добър човек", който ще се изправи пред диктатора.

Борисов  даде и своята версия защо не иска да участва в президентските избори.

"Излизаме двамата с Радев и разделяме държавата на две, мразим се, не се обичаме...Това ли е целта на президентските избори или търсим човек, който в тази сложна ситуация да ни събере заедно, да не се меси...На нас ни трябва мир, смирение, ректорът на ректорите, на Алма матер", каза той.

Бившият премиер обяви, че не разбира думите на държавния глава от по-рано в петък, според когото Борисов се скрил зад тогата на Герджиков сега, така, както преди пет години се криел под полата на Цецка Цачева. Изрази и недоверие, че Радев би могъл да изрече нещо подобно, защото това показвало, че не е разбрал какво е работил 5 години като президент.

Сегашният държавен глава не бил "такъв смелчага, такъв страшавел", според Борисов.

"Той е много страшен, с Бойко Рашков, смелчага, а ние се крием под поли...Само да внимава Деси какво му казва, че там е по-друга ситуацията", продължи в свой стил лидерът на ГЕРБ за "страшнте стращавели, които го страхували".

"Той се изживява през цялото време и като президент, като управляващ, като диктатор", каза още Борисов за своя постоянен политически опонент.

"Мен ме интересуват парламентарните избори. Социологията за момента е добре. Надявам се да сме първа политическа сила", каза още той.

"Президентската длъжност не е партийна длъжност", отговори Борисов на въпрос защо не са се спрели на партийна кандидатура, каквото заявка даде преди време самият той, ако изборите са 2 в 1.

Според бившия министър на образованието Красимир Вълчев, който се оказа, че е изиграл посредническата роля, за академичните среди щяло да бъде гордост да имат ректор, избран за президент.