Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Повдигнати са обвинения срещу капитана и втория помощник-капитан на кораба „Вера Су“. Двамата ще отговарят пред съда за причиняване на значителни повреди на чужд имот и че са създали опасност за живота на други хора. Предвиденото наказание за престъплението е от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Те са задържани за 72 часа. Следователи от Националната следствена служба вече са в Добрич и започват работа по случая. Обвинението срещу капитана и втория помощник-капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента, може да бъде променено в течение на разследването, уточни окръжният прокурор Радослав Бухчев.

Днес ще бъде извършена митническа проверка на екипажа, който вчера след продължили над 6 часа разпити, беше освободен.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследването на случая с кораба „Вера Су“ се превъзлага на екип от следователи от Националната следствена служба, като прякото наблюдение на работата по досъдебното производство продължава да се осъществява от Окръжната прокуратура в Добрич. 

Заради лошите метеорологични условия край Яйлата днес не се предвиждат операции по спасяването на кораба. Той продължава да е без екипаж, но неговото състояние е стабилно, увериха от Министерството на транспорта.

Очаква се в неделя по обяд да се започне с акцията по разтоварването му, ако прогнозите за по-благоприятно време се сбъднат.

Най-вероятната причина за инцидента, при който товарният кораб заседна край местността Яйлата, е човешка грешка. 

Корабът и днес е без екипаж. Все още турският корабособственик не е изпратил друг, но държавата ни има готовност на кораба да се качи български с капитан изпълнителния директор на „Морска администрация“ Венцислав Иванов.

Очакванията са, че най-рано в понеделник времето ще бъде подходящо за продължаване на дейността по изтеглянето на кораба.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.