188 души учредиха тази вечер инициативен комитет за издигането на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент.

По предложение  на Павел Попандов в ръководството на инициативния комитет бяха избрани д-р Цветеслава Гълъбова, директор на болницата в Курило, Анна Заркова, журналистка от “Труд”, и Йордан Камджалов, диригент.

Президентът Румен Радев благодари на всички участници в инициативния комитет. 


"Въпреки че пет години усещам подкрепата при срещите си с хората във всички кътчета на Родината, енергията и зарядът на този инициативен комитет надхвърли очакванията ми. Приемам подкрепата за позициите ни и посоката, която следваме. Президентството се утвърди като стълб на стабилност, защото и в най-тежките времена на тотална обсада и непрекъснати манипулации не се отклонихме от мисията си да отстояваме интересите на българите и да бъдем коректив и последна бариера срещу беззаконието, да отстояваме българския национален интерес в чужбина", заяви президентът Румен Радев. 

"Единственото не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани. Антимафиотският консенсус, който се роди на площадите, премина в урните, защото няма нормален човек, който да приеме произвола, корупцията, беззаконието. Обществото ни е зряло за промени, въпрос на време е те да изкристализират в законите и в начина на тяхното прилагане", допълни той. 


Румен Радев предупреди, че пътят няма да е бърз и лесен след десетилетното срастване на управляващата партия с държавата и отровената медийна среда.   

Той обеща да продължат борба за честни избори, излъчване на ново управление, укрепване на върховенството на правото и гарантиране на свободата на медиите, защото само така могат да бъдат победени бедността и безправието и да заемем подобаващото ни място в европейското пространство. 

“Изборите на 14 ноември ще бъдат истинско изпитание не само като организация, но и заради сливането на двете кампании и изкривяването на мажоритарния характер на президентския вот. Предстои ни ценностен избор, в който ще разчитаме на вашата мъдрост, вяра, воля и енергия. Мое кредо през последните пет години бе да бъда с народа си. Казвам го и днес: С вас сме!”, заяви още Румен Радев.  

Преди него говори и вицепрезидентът Илияна Йотова.

“Живеем в сложно време, много години и илюзии загубихме. Разпадът на институциите и държавността се отрази на всеки от нас. От нас се очаква да си върнем надеждата. Започнахме, но много работа ни чака занапред. Сигурна съм, че ще намерим тази нова координатна система на единението. Ние сме граждани, а не поданици, колкото и да се опитват да ни третират като такива. Винаги площадите раждат промяната. Ние винаги ще сме на страната на тези, които са за справедливост и солидарност. Нашият път е все в ремонт. Не искам само асфалт и безвремие“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Йотова нарече Радев невероятен човек, който я накарал да повярва в смелостта, доблестта, решителността за промяна. Заедно работихме за България, добави тя. 

Павел Попандов заяви, че не бива да си затваряме устата пред шкафчетата с пачки, Сараите, майките на болни деца, и вече не бива да търпим да ни наричат тулупи и мисирки. 

"Д-р Гълъбова се надявам да приеме Борисов в болницата си безплатно, а ако е платено, ние ще дадем парите", каза Попандов. 

Сред присъстващите са Иво Христов, проф. Иво Христов, Елена Йончева, Тома Томов, Осман Октай, Иво Хаджимишев, Еленко Божков, Велислава Дърева, Мими Караколева (ИБГНИ), Гинка Таваличка (ИБГНИ), Никола Вапцаров (ИБГНИ), Станислав Балабанов (ИТН), Филип Станев (ИТН), Бойко Ноев, Михо Михов, Златан Стойков, Иван Гранитски, Михаил Мирчев, Искра Баева, Дора Янкова, Яна Балникова (“Продължи промяната”), Деница Симеонова (“Продължи промяната”), Иво Инджов, Весела Лечева, Светлана Шаренкова, Цветана Манева, Снежана Тодорова, Павел Попандов, Йордан Камджалов.
 
Откриването на събитието бе с кадри от Румен Радев на връх Шипка, излъчвани на видеостена, последвани от миниконцерт на струнен оркестър, а после подборка от кадри на срещи на президента. Всички посетители на събитието трябваше да покажат зелен сертификат, а тези, които нямат, трябваше да дойдат в НДК в 16 ч, за да им направят безплатен PCR-тест за коронавирус. Оказа се, че залата не може да се напълни и гостите изчакаха 45 минути след обявеното време - 18 ч, помещението с около 150 седалки да се понапълни. 

След това влезе президентът и прозвуча химнът, а конферансие заяви, че това е събиране на доброто срещу злото.