Европейският парламент за пореден път призова САЩ да премахнат визовия режим за България.

Депутатите в Страсбург приеха доклада на хърватския си колега социалист Тонино Пицула за бъдещето на отношенията между ЕС и Съединените щати. Той бе одобрен с 550 гласа „за“, 83 „против“ и 55 „въздържал се“.

[Парламентът] призовава САЩ да ускорят процеса на присъединяване на България, Кипър и Румъния към програмата за освобождаване от изискването за виза“, гласи призивът.

В края на 2020 г. Европейската комисия за първи път отчете спад на отказите за издаване на визи за САЩ за граждани на България и Румъния до под 10 на сто. Изискванията на американската страна са отказите да бъдат под 3% от подадените заявления. При Кипър делът се задържа под 3 процента.

Американците вече премахнаха визите си за Полша. А от началото на 2022 г. гражданите на Хърватия също ще пътуват свободно до САЩ.

През март т.г. Европейският съд съобщи, че предава на съд ЕК за това, че не е предприела навреме действия срещу липсата на визова реципрочност със САЩ.

Комисията обаче отказва да приложи правилата за споменатата реципрочност, които предвиждат връщане на визите за граждани на САЩ за срок от 12 месеца. От „Берлемон“ се мотивират с продължаващите преговори с Вашингтон и опасения, че това би донесло повече вреди, отколкото ползи.

„Всички страни членки на ЕС трябва да спазват изключително стриктно разпоредбите на САЩ“, отговори вчера Тонино Пицула на журналистически въпрос дали се предвиждат по-ефективни методи на Съюза за страните, спрямо които американците все още прилагат визов режим.

Какво още се казва в доклада

Евродепутатите се застъпват за стратегическата автономност на ЕС и призовават за по-добра координация със САЩ по отношение на Китай. Целта е да се избегне напрежение, подобно на предизвиканото на споразумението АУКУС между Австралия, Великобритания и САЩ за партньорство в Индийско-тихоокеанския регион. То бе сключено без консултации с европейските съюзници.

Координацията за Китай трябва да се съсредоточи върху защитата на правата на човека и малцинствата и намаляването на напрежението в Южнокитайско и Източнокитайско море, Хонконг и в Тайванския проток.

Членовете на ЕП приветстват подкрепата на САЩ за многостранните отношения, основани на правила. Това според тях е възможност за възобновяване на отношенията с Вашингтон като с равностоен партньор.

При задълбочаването на трансатлантическото сътрудничество ЕС трябва да се стреми да играе водеща роля заедно със САЩ, като същевременно насърчава стратегическата си автономност в областта на отбраната и икономическите отношения като средство за преследване на собствените си законни интереси в сферите на дипломацията, сигурността и икономиката.

ЕП призовава за задълбочен трансатлантически анализ на поуките от мисията в Афганистан за насърчаване на стабилността, сигурността и доброто управление в света. Партньорите трябва да се ангажират с всички съседи на Афганистан, като имат предвид тежкото положение на неговите граждани, потърсили убежище там, и необходимостта да им се помогне.