Превземането на Афганистан от талибаните е резултат от сделка между ислямисткото движение и администрацията на предишния президент Доналд Тръмп, заявиха висши американски военни, цитирани от Би Би Си.

Така нареченото споразумение от Доха беше подписано през февруари 2020 г. и определи края на май като срок за изтегляне на войските на САЩ от средноазиатската страна. След избирането си днешният американски президент Джо Байдън удължи плана за оттегляне с крайна дата 31 август.  Споразумението от Доха включваше задължение на талибаните да не позволят групи като „Ал Кайда“ да застрашават сигурността на САЩ и техните съюзници.

Генерал Франк Макензи каза, че сделката има „наистина пагубен ефект“ върху афганистанското правителство и военни. Министърът на отбраната Лойд Остин се съгласи, като заяви, че споразумението е помогнало на талибаните да станат „по -силни“. Те свидетелстваха пред Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ вчера.

Изслушването се провежда седмици след хаотично изтегляне на американските и съюзническите войски през летището в Кабул. Те се опитваха да приберат гражданите си у дома, докато хиляди отчаяни афганистанци ги молеха да спасят и тях. Самоубийствен атентат на „Ислямска държава“ уби 182 души по време на операцията.

Като ръководител на Централното командване на САЩ генерал Макензи наблюдаваше изтеглянето от Афганистан, което бележи края на 20-годишното присъствие в страната и най-дългата война в Америка. Той каза пред комисията, че споразумението от Доха имало силно психологическо въздействие върху афганистанското правителство, тъй като е определило датата, „на която те да очакват края на всякаква помощ“. Той добави, че е смятал „от доста време“, че ако САЩ намалят броя на своите военни съветници в Афганистан под 2500, афганистанското правителство и военните неизбежно ще рухнат.

След споразумението от Доха той каза, че намаляването на войските, наредено от президента Байдън през април, е „другият пирон в ковчега“.

Остин каза, че заради ангажимента на САЩ да прекратят въздушните удари срещу талибаните ислямистката група „стана по-силна, те увеличиха своите настъпателни операции срещу афганистанските сили за сигурност, а афганистанците губеха много хора всяка седмица".

Представителите на отбраната говориха пред Комисията по въоръжените сили на Сената във вторник, където генерал Марк Мили, председател на началник-щабовете и генерал Макензи казаха, че са препоръчали да се запазят сили от 2500 войници в Афганистан, преди пълното изтегляне на САЩ през август. Генерал Мили каза също, че превземането на страната от талибаните ще затрудни защитата на американците от терористични атаки. Той смята, че ислямисткото движение „все още не е прекъснало връзките си с Ал Кайда“.

Пред Би Би Си вчера говорителят на талибаните Забиула Муджахид заяви, че бойците „са дали гаранции на света, че няма да има заплаха за никоя страна, включително САЩ от афганистанска земя“.

"Ние се ангажираме със споразумението, което беше подписано в Доха между Ислямския емират Афганистан и САЩ. Ние също така искаме американците и техните съюзници също да се ангажират със споразумението. Вместо да правим отрицателни коментари, би било по-добре за тях да избират пътя на дипломацията и сътрудничеството “, каза той.