Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

САЩ и ЕС приветстват напредъка, постигнат от България, Румъния, Хърватия и Кипър, които все още не са включени в програмата за отмяна на американски визи.

Това се казва в приетото днес изявление на министерската среща по въпросите на правосъдието и вътрешните работи. Неин домакин бе португалскогто председателство на Съвета на ЕС.

Съюзът бе представен от зам.-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас, еврокомисарите по вътрешните работи Илва Йохансон и по правосъдието Диде Рейндерс и португалската правосъдна министърка Франсишка Ван Дунем. От американска страна участваха секретарят по вътрешната сигурност Алехандро Майоркас и зам. главният прокурор Брус Суарц.

Вашингтон и Брюксел потвърдиха желанието за продължаване на процеса на напредък към премахване на визите за тези 4 държави в контекста на тристранния процес и двустранните дискусии.

В края на 2020 г. Европейската комисия за първи път отчете спад на отказите за издаване на визи за САЩ за граждани на България и Румъния до под 10 на сто. Изискванията на американската страна са отказите да бъдат под 3% от подадените заявления. При Кипър делът се задържа под 3 процента, а при Хърватия достига 4 на сто.

Комисията отказва да приложи правилата за визова реципрочност, които предвиждат връщане на визите за граждани на САЩ за срок от 12 месеца. От „Берлемон“ се мотивират с продължаващите преговори с Вашингтон и опасения, че това би донесло повече вреди, отколкото ползи.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.