САЩ и ЕС приветстват напредъка, постигнат от България, Румъния, Хърватия и Кипър, които все още не са включени в програмата за отмяна на американски визи.

Това се казва в приетото днес изявление на министерската среща по въпросите на правосъдието и вътрешните работи. Неин домакин бе португалскогто председателство на Съвета на ЕС.

Съюзът бе представен от зам.-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас, еврокомисарите по вътрешните работи Илва Йохансон и по правосъдието Диде Рейндерс и португалската правосъдна министърка Франсишка Ван Дунем. От американска страна участваха секретарят по вътрешната сигурност Алехандро Майоркас и зам. главният прокурор Брус Суарц.

Вашингтон и Брюксел потвърдиха желанието за продължаване на процеса на напредък към премахване на визите за тези 4 държави в контекста на тристранния процес и двустранните дискусии.

В края на 2020 г. Европейската комисия за първи път отчете спад на отказите за издаване на визи за САЩ за граждани на България и Румъния до под 10 на сто. Изискванията на американската страна са отказите да бъдат под 3% от подадените заявления. При Кипър делът се задържа под 3 процента, а при Хърватия достига 4 на сто.

Комисията отказва да приложи правилата за визова реципрочност, които предвиждат връщане на визите за граждани на САЩ за срок от 12 месеца. От „Берлемон“ се мотивират с продължаващите преговори с Вашингтон и опасения, че това би донесло повече вреди, отколкото ползи.