„Всички страни членки на ЕС трябва да спазват изключително стриктно разпоредбите на САЩ.“

Така хърватският евродепутат социалист Тонино Пицула отговори на въпрос дали се предвиждат по-ефективни методи на Съюза за България, Румъния и Кипър, към които американците все още прилагат визов режим.

Пицула е докладчик за бъдещите отношения межзу ЕС и САЩ. Документът бе обсъден днес от Европейския парламент в Страсбург. Той ще бъде гласуван тази вечер.

В него за пореден път е отправен призивът САЩ да премахнат визите за България, Румъния и Кипър, както вече направиха с Полша и Хърватия.

„Знаете, че страните, които искат да попаднат в безвизовата програма, трябва да имат под 3 на сто отхвърлени молби за визи. Разбира се, има и други изисквания. Ако правителствата натези страни ги изпълнят, вярвам, че техните граждани ще бъдат освободени от тях“, каза Пицула.

Като пример евродепутатът посочи Полша и Хърватия.

На въпрос дали американските санкции по закона „Магнитски“, наложените на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, ще бъдат автоматично прилагани и в ЕС, Пицула отговори, че не е запознат с конкретния случай.

По време на дебата върховният представител на ЕС за външната политика се изказа за военна автономия на Съюза. Това обаче изобщо не се хареса на българския евродепутат Александър Йорданов, който е на коренно противоположна позиция.

Управлението на кризите в непосредствена близост до ЕС е от първостепенно значение, което Общността трябва да решава сама. Последните събития са очертали острата нужда от автономия на Европа, смята Борел.

Според запознати главна причина за свикването на дебата е АУКУС – обявеното през септември тристранно партньорство между Австралия, Великобритания и САЩ в Индо-тихоокеанския регион. То сериозно разтревожи редица страни от ЕС и силно разгневи Франция, която загуби договор за подводници за 66 милиарда долара с Австралия.

„Трансатлантическото партньорство и жизнено важно и незаменимо, но ние трябва да го поставим на по-сериозна равноправна основа. АУКУС беше зов за събуждане. В американското общество има промени, които продължават от много години и със сигурност ще се отразят на ролята на САЩ в света“, заяви Борел.

Той разговарял миналата седмица по въпроса с американския държавен секретар Антъни Блинкън. Идната седмица двамата пак ще се видят, когато Борел посети САЩ.

„Нашите срещи са важни, за да можем да решим какви събития ще са в рамките на утрешния световен ред и какъв ще бъде XXI век - дали ще се роди върху „Тянанмън“ или върху падането на Берлинската стена", изтъкна дипломат номер 1 на Европа.

По думите му отношенията със САЩ със сигурност са сериозен стълб за свободата и просперитета на ЕС и трябва да се продължи с надграждането им. В същото време обаче Европа трябва да продължи и с изграждането на своята автономия, защото интересите й не винаги непременно ще съвпадат с американските.

Борел увери, че сътрудничеството със Съединените щати ще продължи по ключови въпроси от външната политика, особено по отношение на развоя на събитията в Китай - политически, икономически и военен, без обаче да се възобновява Студената война с тази страна.

Точно на обратното мнение за автономията бе българският евродепутат Александър Йорданов от ГЕРБ/СДС и Европейската народна партия (ЕНП).

„Днес е хубав ден за Европа“, започна той с добре известната си от 30 години насам фраза.

Денят е хубав, защото евродепутатите обсъждат стратегията за отношенията със САЩ, обясни той.

„Бъдещето на свободния свят не предполага съществуването на стратегически автономии в него. Ние и САЩ трябва да продължим да бъдем стратегически зависими един от друг. Да разширяваме и залъбочаваме тази зависимост“, категоричен бе Йорданов.

Това според него най-много притеснява противниците на Европа. А стратегическото единство между ЕС и САЩ е най-доброто за човешката цивилизация.

Българският евродепутат поиска увеличаване на ролята на НАТО като основа на колективната отбрана. Само така може да се защити глобалната демокрация и да се води борба срещу авторитарните режими.