Оставката не само на Ивайло Иванов, но и на столичната кметица Йорданка Фандъкова поискаха днес общинските съветници от "Демократична България", както и гражданската инициатива "Спаси София" представлявана в местния парламент от независимия Борис Бонев.

Причината - назначаването на бившия главен секретар на МВР, освободен от служебното правителство заради полицейското насилие по време на антиправителствните протести от миналото лято, за шеф на една от най-важните дирекци в Столична община - Инспекторатът. Както Клуб Z писа, това е станало тихомълком. Информацията обаче излезе вчера - от общинския съветник от ДБ Симеон Ставрев.

Иванов е бил назначен от Фандъкова за титуляр, след като през юли се спомина дългодишната директорка на звеното инж. Веска Георгиева, а постът бе времено поет от заместника й.

Според нормативната уредба за целта не се изисква конкурс. Директорът на Инспектората се назначава и освобождава от кмета на Столична община. Тоест - от Фандъкова.

"Ивайло Иванов е приютен в последната силно клатеща се крепост на позорното присъствие на ГЕРБ във властта - София. Това е мястото, където лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да кадрува еднолично и да демонстрира незачитане на волята на софиянци, които на два последователни парламентарни избора показаха желанието си за демократична промяна. Ивайло Иванов ще отговаря за контрола на редица дейности, които през годината са се превърнали в корупционни касички на ГЕРБ. Този човек не просто не трябва да заема толкова ключова длъжност. Той няма място в никоя структура на Столична община", посочват от ДБ в нарочна декларация. И допълват:

"Назначението на Ивайло Иванов е върховна наглост и безобразна демонстрация на зависимостите на Йорданка Фандъкова от своя опозорен лидер. По своето безочие то граничи с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тази заповед трябва да бъде отменена незабавно, а София трябва да бъде освободена от примката на мракобесното управление ГЕРБ в противовес на волята на столичани за свобода, справедливост и демокрация. Това включва и оставката на самата Йорданка Фандъкова като безмълвен проводник на прищевките на Борисов".

"Назначението бе направено тихомълком, което буди съмнения за задни помисли и нечисти цели. Може би Инспектората трябва да продължава да си затваря очите, за да могат фирми на вълци и орлета да печелят стотици милиони "почиствайки" София.

"#ОСТАВКА! София има нужда от кмет-лидер, а не от паравани за кражби и кукли на конци!", е реакцията и на "Спаси София".

Ето и пълния текст на декларацията на общинските съветници от ДБ:

Тихомълком, без съобщение до медиите и вероятно с надеждата да не се разчува кметът на София Йорданка Фандъкова назначи бившия главен секретар на МВР комисар Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат. Назначението нямаше да е толкова скандално, ако не беше ролята му в зверските побоища над граждани по време на миналогодишните протести срещу корумпираното управление на ГЕРБ и диктатурата на прокуратурата на Иван Гешев.

Като главен секретар на МВР Ивайло Иванов не само защити бруталните действия на полицията при потушаването на мирните протести на българските протестиращи. Той твърдеше и продължава да го прави, че органите на реда са се справили перфектно с опазването на обществения ред. Перфектно според него беше да се извличат младежи от протеста на случаен принцип. Да се завличат с белезници под колоните на Министерски съвет. Да бъдат ритани. Полицаи да скачат с кубинки върху телата им. Да се пребиват журналисти. И след това данните от насилието да се крият, а нарушителите да бъдат прикривани и поощрявани с минимални наказания.

гато подробностите от насилието бяха разкрити с пълната си жестокост в рамките на 46-ото Народно събрание, Иванов не се покая. Той не съжали. Не изрази съчувствие към жертвите на полицейската ярост. Не се случи и когато най-накрая Иванов беше освободен от поста си от служебния министър на вътрешните работи поради незачитане на правата и свободите на гражданите, нарушаване на утвърдените световни и европейски професионални стандарти.

Днес става ясно, че Ивайло Иванов е приютен в последната силно клатеща се крепост на позорното присъствие на ГЕРБ във властта - София. Това е мястото, където лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да кадрува еднолично и да демонстрира незачитане на волята на софиянци, които на два последователни парламентарни избора показаха желанието си за демократична промяна. Ивайло Иванов ще отговаря за контрола на редица дейности, които през годината са се превърнали в корупционни касички на ГЕРБ. Този човек не просто не трябва да заема толкова ключова длъжност. Той няма място в никоя структура на Столична община.

Назначението на Ивайло Иванов е върховна наглост и безобразна демонстрация на зависимостите на Йорданка Фандъкова от своя опозорен лидер. По своето безочие то граничи с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС.Тази заповед трябва да бъде отменена незабавно, а София трябва да бъде освободена от примката на мракобесното управление ГЕРБ в противовес на волята на столичани за свобода, справедливост и демокрация. Това включва и оставката на самата Йорданка Фандъкова като безмълвен проводник на прищевките на Борисов.