"Почти не съм търсен, заявил съм си желанието за работа. Аз не бях търсен за нищо – все едно ме нямаше..."

Така досегашният главен секретар на МВР Ивайло Иванов обясни на излизане от министерството как са се развили събитията около освобождаването му - от сряда, когато е била първата му среща със служебния министър Бойко Рашков, до петък, когато става факт указът на президента Румен Радев за освобождаването му.

Той призна, че е научил от медиите за подписания указ, с който става "обикновен гражданин". Но нито се е крил, нито е излизал в болнични.

"Боли ме от начина... За 22 години! Петък следобед, след работно време - ми дойде в повече...", каза той за начина на освобождаването му.

Без конкретика Иванов отговори на множество въпроси днес на спонтанния брифинг "на крак", за който нямаше съобщение на МВР, но въпреки това се появиха определени журналисти.

Например - дали е имало полицейско насилие по време на антиправителствените протести през 2020 г?

"За побоя зад колоните на Министерския съвет има извършена дисциплинарна проверка, има наказани служители. В подробности няма да изпадам", заяви той.

Иванов много пъти отказа да "изпада  в подробности" - колко проверки има за полицейско насилие по повод протестите.

Той даде пример, че вече е свободен гражданин. И е напълно аполитичен - защото политиците се сменят, но полицаите си остават:

"Днес те са на власт, утре други са на власт, но полицаите са едни и същи. Аз съм от 22 г. полицай." 

И обърна внимание, че излиза пред министерството като свободен гражданин. След което посочи постовите отпред:

"Ето - ако тръгна сега да замерям с яйца полицаите, които опитат  да ме спрат, ако почна да ги замерям с бомби – какво трябва да ме направят?"

И още веднъж защити ръководството и състава на МВР:

"Аз пак ви казвам – за мене тогава бяха едни перфектно организирани операции! Колегите, които ги организираха, се справиха отлично. Както виждате - аз поех цялата отговорност. Но да ми кажат, че съм отстранен за полицейско насилие или заради социологически проучвания – съжалявам...", каза той.

От т.нар. журналисти услужливо му напомниха: "те ви палиха със слама". 

Иванов каза, че е дотолкова аполитичен, че за пръв път видял политик, когато го назначавали за директор на СДВР:

"Въобще мен никога не ме е интересувало кой от коя партия е..."

Той не скри огорчението си основно, че научил за указа на президента от медиите. Той е освободен не само като главен секретар, а изобщо като служител на МВР, т.е. - от петък вечер е "о.р." - от резерва.

Няма ръководител, който да каже на своите подчинени: "Бийте", обясни той как стоят нещата в МВР. Иванов никога не е получавал и указания "Тоя ще го пребиете..", допълни още.

"Получили сме упреци за полцейското насилие - знаете ли аз колко упреци получих от моите колеги, че много време сме чакали!", попита вече бившият главен секретар на МВР за вечерта на 2 септември.

Като главен секретар тогава се червил пред колегите си.

Иванов попита и защо толкова месеци, ако е виновен, не са му поискали оставката, а чак сега:

"Като съм толкова виновен - разследвайте ме, бе! Съдете ме. Аз не съм се хванал с тая оставка... Мен затова ме боли", каза той.

Иванов твърди, че щял да напусне и "по собствено желание - да! Аз щях да я подам - ама никой не ме извика". 

Въпреки това - на въпрос, защо при смяната на ръководството в МВР не е подал оставката, попита: "Защо да бързам аз".

И отговори така на въпрос за бъдещата си кариера:

"Ако искате ми вярвайте - мислел съм и да емигрирам!"

Очаквана подкрепа Ивайло Иванов получи и от втория министър, при когото беше главен секретар - Христо Терзийски. Макар, че в МВР от години министърът мигновено избира главния си секретар, Терзийски написа във фейсбук, че освобождаването е незаконно:

"Законът много ясно разграничава политическото от професионалното ръководство на министерството. Затова и изчерпателно регламентира хипотезите, при които могат да се прекратят правомощията на Главния секретар...

... И служебният министър, и служебният премиер, и Президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред - в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени."

Включи се и първият министър, под чието ръководство Иванов работеше - Младен Маринов, който го идтегли навремето на поста:

"На 4 септември 2020 г., два дни след бруталния опит за уличен погром срещу българската държавност на жълтите павета в т. нар. "триъгълник на властта" в София, главният секретар на МВР ясно и открито заяви своята позиция и защити действията на полицията.

Трябва ли да ме плашат, че като дойдат на власт, ще се върнат за мен и колегите? Полицаите трябва да ги е страх да си вършат работата, ли?, попита Иво Иванов президента.

Отговор не последва. Но миналата седмица, ТЕ дойдоха за него", пише още Маринов във фейсбук.