Трима души си поделят Нобеловата награда за физика тази година. Германецът Клаус Хаселман и американецът Сюкуро Манабе бяха отличени за физическо моделиране на климата, количествено определяне на променливостта и надеждно прогнозиране на глобалното затопляне. Италианецът Джорджо Паризи пък получава приза за откритието му за взаимодействието на хаос и колебания във физическите системи от атомни до планетарни мащаби.

„Сюкуро Манабе и Клаус Хаселман положиха основите на нашите познания за климата на Земята и за това как човечеството влияе върху него. Джорджо Паризи е възнаграден за революционния си принос към теорията за неподредените материали и случайните процеси“, аргументираха наградата от Академията в Стокхолм.

Благодарение на Манабе и Хаселман е възможно да се правят модели и прогнози какви промени ще настъпят в атмосферата и океаните заради затоплянето. Благодарение на тяхното откритие може вече да се създаде стабилна научна основа за прогнозиране на глобалната промяна на климата и оценка ролята на човешката дейност за този процес.

Паризи е отличен за това как се отнасят хаотични състояния и флуктуации във физическите системи - от атомно до планетарно ниво. Това няма пряко отношение към моделирането на климатичните промени, но също е принос към разбирането им - например, какви са последиците, ако се добави повече енергия към сложна атмосфера, обясни самият Паризи.

Манабе работи в Принстънския университет в САЩ, а Хаселман - в Института за метеорология в Института "Макс Планк" в Германия. Паризи е изследовател в римския университет "Сапиенца".

От Шведската академия подчертаха, че моделирането на климата е солидно основано на научни доказателства. Посланието ни е, че то потвърждава основен принцип във физиката - ако искаш да разбереш оформянето на определено явление, трябва да сглобиш множество формиращи го елементи, както и да си наясно с процесите, флуктуациите и промените в него, допълниха от Нобеловия комитет.

Церемонията по награждаването ще се състои на 10 декември, в деня на смъртта на Алфред Нобел. Както и миналата година, церемонията ще се проведе онлайн. В допълнение към медала и грамотата, лауреатите имат право на парична награда от почти 1 милион евро.

Тази седмица ще станат ясни носителите на още три Нобелови награди – в сряда за химия, в четвъртък за литература и в петък за мир. В понеделник другата седмица пък ще бъде обявен тазгодишният носител на Нобеловата награда за икономика.