Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американските учени Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутиян спечелиха Нобеловата награда за медицина през 2021 г. за изследванията си на рецептори за температура и допир, съобщи в понеделник стокхолмският Нобелов комитет.

Техните революционни открития "ни позволиха да разберем как топлината, студът и механичната сила могат да инициират нервните импулси, които ни позволяват да възприемаме и да се адаптираме към света около нас“, посочват от комитета по награждането и допълват:

"Тези знания се използват за разработване на лечения за широк спектър от болестни състояния, включително при хронична болка".

През 2020 г. Джулиъс и Патапутиян спечелиха заедно престижния приз  за неврология "Кавли" и наградата "Граници на знанието" на фондация BBVA.

Нобеловите награди се присъждат от Кралската шведска академия на науките и са на стойност 10 милиона шведски крони (1,15 милиона долара).

Заради пандемията лауреатите ще получат призовете си у дома. Церемонията в Стокхолмската концертна зала на 10 декември и банкетът в тяхна чест бяха отменени.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг от Германия "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта", припомня БТА.

Миналата година наградата отиде при американците Харви Олтър и Чарлз Райс и британеца Майкъл Хоутън за откриването на вируса на хепатит С.

Сред по-известните учени, вземали приза в областта на физиология или медицина, са: Иван П. Павлов /Русия/ /1904/, Роберт Кох /Германия/ /1905/, Александър Флеминг /Великобритания/ /1945/, Джордж Бидъл /САЩ/, Едуард Тейтъм /САЩ/, Джошуа Ледърбърг /САЩ/ /1958/ и други.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.