Движението за гражданско неподчинение в Мианма, започнало след военния преврат на 1 февруари, беше номинирано за Нобеловата награда за мир за 2022 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според Кристиан Стоке, професор по социология в Университета в Осло, движението е пример за мирен отговор на държавния преврат, извършен от армията на Мианма на 1 февруари.

"Движението за гражданско неподчинение е голяма масова мобилизация за демокрацията в Мианма, което до момента се провежда с ненасилствени средства", обясни той пред АФП. "Това продемократично движение, особено ако се увенчае с успех, може да има последици извън Мианма и да вдъхнови други ненасилствени продемократични движения в момент, когато демокрацията е подложена на натиска на авторитарните сили", добави той.

Според Асоциацията за подпомагане на политическите затворници над 320 души са били убити след военния преврат в Мианма, с който беше свалено цивилното правителство на Аун Сан Су Чжи. Броят им обаче може да е много по-голям. Стотици са обявени за изчезнали.

Норвежкият нобелов комитет приема само кандидатури, предложени преди 31 януари, така че предложението, внесено миналата седмица от Стоке и още петима преподаватели ще бъде разгледано едва за наградите през 2022 година.