Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков поздрави българските учители с професионалния им празник - 5 октомври. Той изтъкна тяхната безценна роля в образованието и възпитанието на децата и припомни, че цял живот ще помни любимата си учителка по химия, която го е насочила към тази наука.  

Проф. Денков обеща да се направи всичко възможно българският учител да си върне заслужения престиж.

Ето пълния текст на словото на министъра.

Скъпи учители,

Днешният ден е символ на нашата признателност за Вашата безценна роля в образованието и възпитанието на децата ни.

Всеки един от нас е запазил спомен за своите учители, които с личния си пример са ни оформили като личности и са ни насочили към една или друга професия. Аз например цял живот ще помня любимата си учителка по химия в VII и VIII клас, която ме научи да обичам тази трудна наука.

Сега, когато самият аз преподавам, се опитвам да следвам нейния пример и да предам на студентите си моята любов към науката и образованието с надеждата, че те ще пренесат в бъдещето част от тази любов.

Знанието се предава най-добре с обич и вдъхновение. Затова ни трябват вдъхновени учители, които обичат професията си и децата. Тъкмо за да имаме такива преподаватели, Министерството на образованието и науката ще продължи да подкрепя учителите като създатели на бъдещето на България.

Гордеем се с Вас и знаем, че обществото все още е длъжник на учителското съсловие. Ще направим всичко необходимо, за да си върнете заслужения престиж и да се гордеете с Вашата благородна професия!

Честит празник!