Европейският лекарствен регулатор одобри днес поставяне на трета доза от ваксината срещу коронавируса на компанията Пфайзер/Бионтех за всички на и над 18 години, като аргументира решението си с опасенията, че защитата срещу ковид намалява след първите две поставени дози, предаде Франс прес.


"Поставяне на подсилваща доза от препарата "Комирнати" може да бъде планирано за хората на и над 18 години, най-малко шест месеца след втората доза", обяви Европейската агенция по лекарствата.

"Комирнати" е търговското наименование на препарата на Пфайзер/Бионтех.

На 23 септември у нас бе оповестено решението на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката за прилагането на допълнителна доза ваксина. 

За нея също важи доброволният принцип и се поставя по желание, като към момента е препоръчителна за следните рискови групи: за имунокомпрометирани лица, например с ХИВ или имунни дефицити, с онкозаболявания, с трансплантации, на хемодиализа и пр.; за хората в домовете за възрастни; за медицинския персонал с висок риск от заразяване; за граждани над 65 г.; за всички, които не са изградили достатъчен имунитет след първите две ваксинации – не са образували антитела или имунни клетки срещу коронавируса.

Препоръката е третата доза да се постави 6 до 8 месеца след края на първия ваксинационен курс.