Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейският лекарствен регулатор одобри днес поставяне на трета доза от ваксината срещу коронавируса на компанията Пфайзер/Бионтех за всички на и над 18 години, като аргументира решението си с опасенията, че защитата срещу ковид намалява след първите две поставени дози, предаде Франс прес.


"Поставяне на подсилваща доза от препарата "Комирнати" може да бъде планирано за хората на и над 18 години, най-малко шест месеца след втората доза", обяви Европейската агенция по лекарствата.

"Комирнати" е търговското наименование на препарата на Пфайзер/Бионтех.

На 23 септември у нас бе оповестено решението на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката за прилагането на допълнителна доза ваксина. 

За нея също важи доброволният принцип и се поставя по желание, като към момента е препоръчителна за следните рискови групи: за имунокомпрометирани лица, например с ХИВ или имунни дефицити, с онкозаболявания, с трансплантации, на хемодиализа и пр.; за хората в домовете за възрастни; за медицинския персонал с висок риск от заразяване; за граждани над 65 г.; за всички, които не са изградили достатъчен имунитет след първите две ваксинации – не са образували антитела или имунни клетки срещу коронавируса.

Препоръката е третата доза да се постави 6 до 8 месеца след края на първия ваксинационен курс.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.