Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Скоро у нас ще има разрешение за поставяне на трета доза ваксина, съобщи тази сутрин пред бТВ директорката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Освен за рисковите групи с компрометирана имунна система като хора с имунен дефицит, онкозаболявания, тя ще се препоръча и за възрастните над 65-годишна възраст.

Тази доза ще се поставя осем месеца след втората.

Трябва да се различава бустерна или допълнителна доза - допълнителната е за лица, които не са изградили имунитет, и тя се прави 28 дни след втората, добави проф. Христова.

Тя посочи, че сред децата - висок риск от тежко протичане на коронавирусната инфекция има при тези с наднормено тегло и вродени заболявания. В последните дни у нас има две починали деца с COVID-19 - момиченца на 7 и 9 г. Едното е било с тежка форма на анемия, а другото - с вродено неврологично заболяване.

В сравнение с миналата година чувствително се е повишила заболяемостта сред по-младите – в момента тя е най-висока сред възрастовите групи от 20-30 г. и 30-40 г.

В момента в България Делта вариантът напълно доминира – установен е при 99,5% от пробите. Той се разпространява много по-лесно и се репродуцира в много по-голямо количество. Затова е важно да се ваксинираме, но и да спазваме противоепидемичните мерки, напомни проф. Христова.

Мю вариантът на SARS-CoV-2 до момента не е показвал възможност да се разпространява толкова лесно, обясни още тя.

Проф. Христова обясни и че мерките трябва да се спазват дори от имунизираните, защото при някои от тях има спад на антителата сред време поради особености на организма. По-свободното ни поведение ще доведе до ръст спрямо миналата година на грипните вируси и на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания. От нас зависи да спрем тяхното разпространение, напомни директорката на НЦЗПБ.

Тя прогнозира, че в следващите две седмици ще има покачване на случаите, но се надява после да има плато и случаите да са под 3000.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.