"Има вече данни, че не е нужно всички да си поставят трета доза от ваксините срещу коронавируса. Голяма част от напълно имунизираните са изградили антитела, които ще има осигурят защита една, дори може две и повече години". 

Това каза в понеделник пред бТВ държавният здравен инспектора доц. Ангел Кунчев. Той коментира тази актуална тема, като обаче подчерта, че вероятно трета доза ще се наложи за хората, които заради професията си се сблъскват всеки ден с вируса. Според него, ако все пак искаме третата игла е хубаво да докажем с изследвания, че тя ни трябва. Например - защото нямаме изграден имунитет. 

"България има тежък проблем с първата и втората игла, нека да мислим после за третата", заяви Кунчев. 

Той коментира и твърденията, че има "пробив" в ефикасността на ваксините, заради факта, че и напълно ваксинирани умират от вируса. Според главния държавен здравен инспектор обаче, науката е категорична, че това не е вярно и че средно около 2% от починалите са ваксинирани. От тях обаче почти всички са възрастни хора с много придружаващи заболявания и при които изграждането на имунитет е доста по-затруднено. 

Кунчев обяви и че Европейската комисия може да има решение за удължаване на действието на сертификатите за имунизация с още една година. Специалистът смята още, че е логично този сертификат да бъде официален пропуск за закрити масови събития без значения от характера им, за да няма ново налагане на мерки. 

Той поясни, че в момента заболеваемостта е 300 на 100 000 души и че не се налага нов локдаун: 

"Има области с 400 на 100 000, но там се вземат мерки по места, ако се мине прагът 500 на 100 000 души ще се мисли отново."

0,77 на сто са ваксинираните сред починалите от март до септември

„В следващите дни и седмици ще станат видими много повече данни относно пандемията у нас. Процентите, които информационният портал показва са само началото. В системата има много данни”. Това коментира по Нова тв пак в понеделник епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

„Ваксините предпазват от смърт. За периода март – септември у нас са починали 10 173 души. От тях ваксинирани са били само 78 души. Това е 0,77% от всички починали”, предостави данни тя.

12 са COVID жертвите сред децата от началото на пандемията

„От началото на пандемията България е изгубила 12 деца. Факт е, че 10 от тях са били с документирани придружаващи заболявания”, добави Кожухарова.

93% от хоспитализираните с COVID-19 у нас не са ваксинирани, напомни още съветничката на здравния министър.