Председателят на финансовия комитет на Върховната Рада (парламента на Украйна) Даниил Гетманцев от управляващата партия "Слуга на народа" отрече президентът Володимир Зеленски и неговото обкръжение да са замесени в офшорни машинации, разкрити от разследването на досиетата "Пандора", публикувано от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), предаде Ройтерс.

"В увлекателното четиво досиетата "Пандора", в частта с трогателната история за нашия президент и бившите му "офшорки", липсва една важна подробност. Именно екипът на Зеленски малко повече от година след идването си на власт и продажбата от Зеленски на споменатите офшорки през януари 2020 г. прие първия антиофшорен закон, с който обложи с данъци контролираните чуждестранни компании, усъвършенства регулацията на трансферното ценообразуване, разшири понятието за чуждестранно представителство и обложи с данъци сделките за продажба на чуждестранни активи в чужбина, а малко по-рано прие закони за автоматичен обмен на данъчна информация със 100 страни по света за лица, които са данъчно регистрирани у нас", написа днес Гетманцев в своя канал в Телеграм, цитиран от БТА.

Ръководителят на финансовия комитет твърди, че "Зеленски е направил всичко възможно, за да не може нито той, нито някои друг в страната да използва този чудесен механизъм (офшорките), без да плати данъци в бюджета".

Освен това политикът посъветва "представителите на политическите сили, които радостно се опитват да спекулират по повод офшорния скандал, едновременно да кажат какво конкретно са направили те самите за противодействието на офшорките в Украйна".

Досиетата "Пандора" разкриват, че Зеленски е участвал в разрастваща се мрежа от офшорни компании, на които е съсобственик заедно с негови дългогодишни приятели и телевизионни бизнес партньори, като мнозина от тях притежават имоти за милиони долари в Лондон.