Стотици политици, милиардери и наркотрафиканти са укривали инвестициите си в луксозни жилища, имоти край брега на морето, яхти и друго имущество през последния четвърт век. Това показват досиетата "Пандора" - разследване, в което са участвали около 600 журналисти. То се базира на около 11,9 милиона документа от 14 компании за финансови услуги и разкрива кои са истинските собственици на над 29 000 офшорни компании.

В списъка се вижда имената на настоящи и бивши световни лидери като президента на Русия Владимир Путин, бившия британски премиер Тони Блеър, министър-председателя на Чехия Андрей Бабиш и други.

Особено любопитно обаче е участието на доскорошния комедиен актьор - Володимир Зеленски.

Президентът изгря на политическата сцена с ясно изразената цел да прогони олигарските като предшественика си Петро Порошенко, които криеха авоарите си в чужбина. По време на предизборната си кампания Зеленски обвини Порошенко, че е "напълнил джобовете на приятелите си", а не бюджета на Украйна.

Оказва се обаче, че настоящият държавен глава и хора от близкото му обкръжение също са свързани с мрежа от офшорни компании, някои от които притежават луксозни имоти в Лондон. Те са създадени преди 2012 г., когато Зеленски все още е телевизионен комик.

Документите разкриват, че Зеленски е участвал в разрастваща се мрежа от офшорни компании, на които е съсобственик заедно с негови дългогодишни приятели и телевизионни бизнес партньори. Сред тях са Сергей Шефир, който продуцира хитовите предавания с участието на Зеленски, и по-големия брат на Шефир - Борис, който отговаря за сценариите. Друг член на групата е Иван Баканов, приятел на Зеленски от детството. Баканов е генерален директор на продуцентското студио на президента - Kvartal 95. Четвъртият член на тази сплотена група, Андрий Яковлев, е режисьор и продуцент на Kvartal 95.

Всички те са свързани с родния град на Зеленски в Южна Украйна - Кривий Рих. След като се добра до властта, Зеленски ги включва в правителството. Баканов стана шеф на украинската агенция за сигурност на СБУ. Сергей Шефир е първи помощник на президента - неплатена работа, която включва обработката на дневния график на президента. 

Преди да стане президент Зеленски декларира част от активите си. Те включват автомобили, имоти и три офшорни компании, на които е съсобственик. 

Но документите на Pandora показват допълнителни офшорни активи, които президентът не е пожелал да разкрие. "Филмово общество", една от компаниите му, притежавала 25% дял в Davegra - холдинг в Кипър. Davegra от своя страна притежавала Maltex Multicapital Corp - неизвестно досега предприятие, регистрирано на Британските Вирджински острови. Зеленски, братята Шефир и Яковлев държали по 25% в Maltex.

На 13 март 2019 г., две седмици преди първия тур на гласуването на изборите в Украйна, Зеленски дарява своя дял в Maltex на Сергей Шефир, показват документите. Не е ясно дали Шефир е платил на президента. Баканов се подписва под сделката.

Приблизително шест седмици по-късно, след убедителната победа на Зеленски, адвокат, действащ за групата Kvartal 95, подписа друг документ. В него се посочва, че Maltex ще продължи да изплаща дивиденти на "Филмово общество" на Зеленски, въпреки че той вече не притежава никакъв дял в компанията. 

В документите на "Пандора" не се посочва дали някога са били изплащани дивиденти, нито какъв е техният размер. Съпругата на Зеленски, Олена, сега е обявена за бенефициер на Филмово наследство, което означава, че всички плащания от 2019 г. биха се насочили към нея, допълват от "Гардиън".

Ключов документ от 24 април 2019 г. казва, че Maltex притежава акции в компании, които произвеждат и разпространяват телевизионни филми. Една от причините за създаването на Maltex е "данъчно ефективно натрупване на бизнес печалби". Борис Шейфир отбелязва, че Баканов е създал тези офшорни "финансови схеми", за да защити компанията от "властта и бандитите".

"Честно казано, не съм готов да ви отговоря. Възможно е да съм собственик (на Maltex)", каза Шефир пред един от медийните партньори на "Пандора", цитиран от "Гардиън".

Той добави, че иска да се откаже от бизнеса си с офшорните компании, но процесът бил бавен и труден. Сергей Шефир, Баканов и Яковлев отказали коментар.

Maltex задава неудобен въпрос към Зеленски, който увери, че ще се разправи с тези, които изпращат парите си в чужбина. Миналия месец украинският парламент прие закон за борба с олигарсите. 

Откакто влезе в политиката, държавният глава е обвиняван, че е под влиянието на Игор Коломойски - милиардер, чийто телевизионен канал прожектира шоуто на Зеленски, в което той играе президент: "Слуга на народа". По време на кампанията противниците на Зеленски го обвиниха, че 41 млн. долара от джоба на Коломойски са намерили път между 2012 и 2016 г. към офшорни фирми, принадлежащи на настоящия президент и близкото му обкръжение.

Поне част от тези твърдения имат основание. Те доказват, че Kvartal 95 отчасти е бил управляван с помощта на Fidelity Corporate Services - офшорна консултантска компания и една от изследваните 14 фирми в досиетата "Пандора".

Зеленски и неговите бизнес партньори са използвали компании, базирани в Британските вирджински острови, Белиз и Кипър. Сред активите, държани в офшорните компании, има недвижими имоти в Лондон. Сергей Шефир притежава два имота от най-висок клас на "Риджънт стрийт" и друг тристаен апартамент на "Бейкър Стрийт", срещу музея на Шерлок Холмс, закупен за 2,2 милиона паунда.

Междувременно, компания на Яковлев в Британските вирджински острови разполага с луксозен апартамент във викторианско имение в  Уестминстър. Имотите са придобити във времето, когато шоуто на Зеленски е превърнато в игрален филм. Любопитно е, че тези имоти са управлявани от руска компания, която предлага "индивидуални услуги за клиенти с висок статус".

Порошенко често е критикуван заради това, че управлява шоколадова фабрика в Русия след анексирането на Крим и по време на войната с Украйна. Но връзките на Зеленски със северната съседка съвсем не са за подценяване.

Преди време Русия бе основен пазар за продукциите на Kvartal 95.

Засега в досиетата “Пандора” има двама българи. Кои са те - още не е ясно.