Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Парламентът на Украйна прие днес на второ и финално четене закон, изискващ олигарсите да се регистрират и да не участват в политиката. Това стана, след като в сряда беше извършено покушение срещу висш сътрудник на президента Володимир Зеленски, което според служители може да е в отговор на реформата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Законът беше одобрен на първо четене през юли. В него се посочва кой може да бъде определен като олигарх и се предвижда, че тези, които отговарят на посочените критерии, трябва да се регистрират като такива и няма да имат право да финансират политически партии и да участват в приватизация. От тях ще се изисква също всяка година да подават декларация за доходите си. Законът предоставя на Националния съвет за сигурност и отбрана, ръководен от президента на Украйна, правото да определя кой отговаря на критериите да бъде дефиниран като олигарх.

Съгласно разпоредбите на нормативния акт водещи държавни представители, в това число президентът, премиерът и ръководителят на централната банка ще трябва да декларират взаимоотношенията си с олигарси, ако са имали такива.

Зеленски заяви, че този закон е нужен, за да защити страната от влиятелни бизнесмени, които са корумпирали политическата й система в продължение на десетилетия. Неговите опоненти изразяват опасение, че законът ще се прилага селективно и ще съсредоточи повече власт в ръцете на президента.

"Благодарение на закона срещу олигарсите Украйна получава исторически шанс да изгради една цивилизована и ясна връзка между големия бизнес и между държавата", каза Зеленски.

"Да, на много политици това не се харесва. Да, те искат да живеят както преди, работейки за олигарсите. Да, имаше много голям натиск върху нашите депутати, много интриги и дори шантаж. Но законът беше приет", допълни президентът.

В подкрепа на закона по време на второто му четене гласуваха 279 депутати в 450-местния парламент. Сега законът отива при Зеленски за одобрение и подпис.

Екипът на президента намекна, че недоволството от новия нормативен акт може би стои зад опита за убийство на президентския съветник Серхий Шефир. В сряда колата, с която пътуваше Шефир, беше засипана с куршуми, докато се движеше между две села в района на Киев. Шефир се отърва невредим, но неговият шофьор беше ранен. Полицията издирва оръжието на престъплението и разпитва евентуални свидетели, които са берели гъби наоколо. Шефир е близък съветник на Зеленски и негов приятел.

ЕС е неефективен срещу корупцията

Законът бе приет само ден, след като разпространен доклад на Европейската сметна палата (ЕСП) констатира, че усилията на ЕС да подпомогне борбата с корупцията по високите етажи в Украйна са неефективни.

Въпреки тези усилия олигарси и лични интереси продължават да подкопават върховенството на закона в страната и да заплашват й, се казва в документа.

Брюксел помага на Киев повече от 20 години в борбата  срещу корупцията с подкрепа за съдебни реформи, проекти на гражданското общество и в прилагането на мерки за по-голяма конкурентноспособност на бизнеса.
Според одиторите обаче олигарсите продължават да имат връзки с най-високите етажи на властта, а много икономически отрасли остават монополизирани или олигополизирани. Реформите във върховенството на закона са понесли значителни неуспехи, а цялата съдебна система за борба с корупцията е разклатена.

Всичко това сериозно вреди на конкуренцията, растежа и демократичния процес изтъкват от ЕСП.

Заключението на доклада е, че ЕС няма реална стратегия за справяне с корупцията по върховете, която достига до най-високите етажи на обществото и държавните институцииь за разлика от дребната корупция.
Одиторите призовават Съюзът да въведе по-целенасочени мерки, най-вече срещу прането на пари, за да пресече незаконните финансови потоци и да ограничи влиянието на олигарсите.

Говорителката на Европейската комисия Ана Писонеро определи приетия закон като „крачка напред“. ЕК обаче очаква законът да бъде задействан на практика така, че да е правно действащ.

Писонеро каза това в отговор на въпрос за доклада на ЕСП. Тя изтъкна, че в някои сектори като банковия и газовия реформите са довели до значителни успехи в борбата с корупцията. Говорителката открои създаването на орган за борба с нея, както и на електронната система, която задължава служителите на високи позиции във властта на декларират имуществото си. Но допълни:

„Смятаме, че правителството на Украйна трябва да направи още крачки напред, особено за да затвори все още съществуващата институционална пропаст.“

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.