"Включването на проф. Атастас Герджиков в кандидатпрезидентската кампания ме изненада, даже ме притеснява в известен смисъл."

Това каза в понеделник сутрин по БНТ служебният министър на образованието проф. Николай Денков, който също е преподавател в Софийския университет.

С уговорката, че Герджиков, който е издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ, има правото да се кандидатира "за всичко, което иска", Денков каза: "Честно казано, не очаквах човек от нашите среди, че ще бъде кандидатът на ГЕРБ."

"Притеснява ме, че се вижда, че системата на висшето образвование се оказва силно ангажирана с  тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Второ, това ще доведе до разломни линии във висшето образование. Нека да припомня, че то трябва да е деполитизирано, така както и средното. Като че ли висшето образование през последните години успяваше да се опази от такава политизация. С този акт може би ще имаме проблеми в това отношение", добави професорът, който е физикохимик, а според класация на "Станфорд" е сред първите 2% на най-добрите учени в света.

"Влизайки в кампанията като ректор на СУ, ще има преплитане в борбата за печалба, загуба на авторитет, както за него лично, така и за университета", смята още Денков за участието на  проф. Герджиков в битката за президент.