"Аз не съм политик, не мисля и не говоря като политик, но смятам, че всеки от нас е длъжен в даден момент да се отплати на България за всичко, което е получил от Родината и сънародниците си."

Това казва в свое изявление пред БТА ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. Той ще бъде издигнат от инициативен комитет, вероятно, за да се даде възможност да се търси по-широка подкрепа. По-рано през деня се появиха неофициални информации, че той ще е кандидатът, получил подкрепата на ГЕРБ. (От инициативен комитет ще бъде издигнат и Румен Радев, за когото подкрепа декларираха вече БСП, ИТН, "Продължаваме промяната", коалицията около Мая Манолова и др.)

"Приех да бъда издигнат за кандидат за президент на България от инициативен комитет, защото смятам, че в този тежък момент на разделение и противопоставяне имам необходимите качества, за да олицетворявам единството на нацията в съответствие с Конституцията на Република България.

Очаквам подкрепа от всички партии и всички български граждани", добавя Герджиков.

Проф. Герджиков е втори мандат ректор на най-старото висше учебно заведение у нас. За първи път е избран да ръководи Софийския университет "Св. Климент Охридски" на 17 ноември 2015 г. На заседание на Общото събрание през ноември 2019 г. беше преизбран като ректор. Все още не е ясно дали ще напусне поста за кандидат-президентската кампания.