В интересна и напълно безпрецедентна ситуция е (все още) председателят на ВКС Лозан Панов, който анонсира кандидатурата си за президент.

По закон единственото сигурно и ясно формулирано е, че магистратите в евентуална битка за народни представители не могат да са кандидати от политически партии.

Може би затова и упоритите слухове гласят, че ДБ са канили Панов за своя "човек" на изборите, но са ударили на камък.

Той е издигнат от инициативен комитет - най-чистата формално правна опция, предпочетена и от Румен Радев, и от Анастас Герджиков .

За президент обаче, първо - няма оповестена несъвместимост със статута на магистратите. Такава ситуация не е и имало.... И още нещо - председателят на ВКС хем е, хем не е е обикновен съдия.

Само преди дни правният сайт "Лекс" направи интересна сметка - следващият редовен Пленум на ВКС е на 7 октомври. Това е единственият орган, който - в момента бидейки от 22-ма души, включително самия Панов - има властта да освободи някой от "тримата големи". Ако приемем, че подаващият оставката не участва в гласуването - остават 21-ма мъзможни, а трябват 17 гласа.

Макар отсъствието на Панов от заседателната маса на ул. "Екз. Йосиф" да е отколешна мечта, която би накарала мнозинството във ВСС да затанцува, никой не знае как ще реагира Съветът, съставен от главния прокурор и 9 негови безропотни подчинени, плюс още членове с "високи професионални и нравствени качества".

Но на 7 октомври Панов трябва да подаде оставка почти задължително, за да има време след това държавният глава Румен Радев веднага да издаде указ (ако приемем, че той не цели да му прави спънки), който да излезе в Държавен вестник, тъй като крайният срок за регистрация на кандидатите за президент е 12 октомври.

Дето се вика - винаги може някои от ВСС да се разболеят и да не се събере кворум...

Имаше аналогичен случай с Методи Лалов: когато стана ясно, че ще е кандидат за общински съветник от ДБ, изведнъж ВСС рязко забави темпото и почти два месеца го държа "във въздуха", почти на ръба на срока... Сега според наши източници обаче настройката във ВСС била да не се правят спънки на Панов. 

Интересно е, че според самия Панов излизането в неплатен отпуск би било достатъчно за спазване на законовите изисквания. Т.е. - остава си председател на ВКС до 10 февруари, когато - евентуално встъпва новият.

Все пак, според нашите източници, най-чистият вариант е незабавна оставка. Иначе най-малкото кампанията му би била уязвима пред КС.

(Съвсем отделен случай е - ако той все пак напусне поста, и до 10 февруари има и.ф. - някоя от заместничките му, с какви права ще е този изпълняващ функциите. Особено пред ВСС - б.а.)

Разбира се има и друго - правосъдният министър Янаки Стоилов винаги може да свика извънреден пленум. Това може да стане и преди четвъртък. Но това не решава въпроса с твърде тънкия кворум и хипотетичното желание на 17-те гласа да се... пошегуват.

Ако и Лозан Панов да има около 3-ма съмишленика в Пленума - Атанаска Дишева, Олга Керелска и донякъде Цветинка Пашкунова, практически след поредицата от оставки и метаморфози, твърдото мнозинство в Съвета си стои непипнато. С оставки неотдавна напуснаха Красимир Шекерджиев - по-скоро гласуващ принципно (например "против" Гешев) и Боряна Димитрова - по-скоро с тренда.

Как ще реагира то по въпроса с приемането на оставката, един Госп... Всъщност сигурно някъде се знае, но не и от нас - простосмъртните.

Това мнозинство - наречено още от предишни времена "чугунени глави", е доказало, че няма скрупули и притеснения да си направи каквото си иска. Просто защото може.

Отделен въпрос е, че ако не го изберат, Лозан Панов би могъл да се върне като редови магистрат - нещо което дълбоко едва ли е неговата цел.