"Демократична България" ще издигне кандидат за президент, който да е антипод на Румен Радев - със строг граждански профил, да не е бил в службите за сигурност и армията.

Такава заявка даде през седмицата съпредседателят на коалицията ген. Атанас Атанасов. И макар и малко позакъсняла, в ДБ действително се води вътрешна дискусия за имена, като вече се спрягат и някои - къде насериозно, къде само медийно. Засега - без особен успех.

Покрай това обаче отказалият номинация от ДБ председател на ВКС Лозан Панов, чийто мандат изтича, може и все пак да се впусне в надпреварата - но като кандидат, издигнат от инициативен комитет, твърдят наши източници.

Да има или да няма?

Първоначално в коалицията не бяха сигурни ще издигат ли изобщо кандидат за "Дондуков" 2, като в това отношение формацията е разделена на две.

Това донякъде си проличаваше и от публичните изяви на нейни представители (като Иво Мирчев, например), които, без да дават категоричен отговор "да" или "не", мимоходом споменаваха и високата финансова цена на воденето на две предизборни кампании - защото както е известно, на 14 ноември ще гласуваме и за държавен глава, и за парламент.

В ДБ е имало гласове и за това да се подкрепи двойката Радев-Йотова, ако няма да имат собствен кандидат. Но не още на първия тур, а на очаквания втори.

По информация на Клуб Z в коалицията се е провело вътрешно проучване, което показва, че около 60 на сто от симпатизантите на партията биха гласували за Румен Радев. Това е довело и до питанката: "Да издигаме ли изобщо кандидатпрезидентска двойка?".

"Не можем да противопоставяме едни на други собствените си симпатизанти. Едните искат да гласуват за Радев, а другите да подкрепят наша кандидатура", смятат в част от ДБ.

Така почти допреди около две седмици в коалицията не бяха още обединени около това ще издигат ли кандидат или не.

"В крайна сметка взехме решение да започнем вътрешен разговор за номинации, най-малко заради очакването на нашите твърди избиратели и заради заявката, че можем да бъдем и втора политическа сила. И трета да сме, пак не би било сериозно да нямаме своя двойка", коментират неофициално членове на коалицията.

Един отказ не води до отказ съвсем

Така стигаме до председателя на Върховния касационен съд. От ДБ са предожили на Лозан Панов, но той е отказал. Самият Панов заяви по повода (в интервю за бТВ):

"С начина, по който се изразявам, различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че съм атрактивен за която и да е политическа формация".

По информация на Клуб Z обаче той може и все пак да бъде издигнат - от инициативен комитет, например начело с инициативата "Правосъдие за всеки" (Панов посещава техни събития, те дори бяха домакин у нас на посещението на Моника Маковей преди години, б.р.)

В същото интервю председателят на ВКС, за чиято смяна започна и процедура, критикува Румен Радев. С думите:

"Ролята на президента не е да гледа отстрани. Всъщност президентът изживя своя конституционен катарзис тогава, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството. И още нещо - бяха се провели дебати за промяна на Конституцията, дебати за правомощията на главния прокурор. Докъде стигнаха те? В настоящия момент нищо не се е променило".

И все пак...

И все пак, в ДБ се спрягат имената на Екатерина Михайлова, Веселин Методиев, Стефан Тафров, Радан Кънев, Георги Господинов. 

От коалицията споделят, че сериозни разговори с гореспоменатите лица не са водени.

Оттам не очакват съгласие от страна на бившия вицепремиер и министър на образованието на Иван Костов.

Не очакват съгласие и от евродепутата Радан Кънев, който неотдавна заяви в интервю за Клуб Z, че няма намерение да се впуска в тази надпревара, че не отговаря на профила и че си представя по-скоро жена кандидат за президент на дясната коалиция.

Разговори не били водени и с юристката и дългогодишна дясна депутатка Михайлова. 

Името на на дипломата Тафров пък се спрягало засега само медийно.

По непотвърдена информация известният писател Георги Господинов пък е отказал.

Очаква се в края на тази седмица, началото на следващата в дясната коалиция да вземат решение за номинацията.