От инициативата "Правосъдие за всеки" официално съобщиха в събота сутрин, че издигат председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за кандидат за президент. 

"В изпълнение на законовите изисквания образуваме инициативен комитет", пишат оттам.  Първата среща на участниците в комитета му е насрочена за днес.

Въпреки че официална позиция от "Демократична България" все още няма, се смята, че това ще е формулата, под която Панов ще бъде подкрепен от коалицията.

Мандатът му начело на ВКС изтича на 10 февруари, а на 30 септември ВСС вече започна процедура по избора на нов председател. 

През последните години Лозан Панов се наложи като един от основните критици на статуквото в съдебната система, персонален опонент на предишния главен прокурор Сотир Цацаров и на сегашния Иван Гешев.

Преди десетина дни в интервю пред бТВ той доста уклончиво коментира възможността да се кандитира от партия: "С начина, по който се изразявам, различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че съм атрактивен за която и да е политическа формация".

На 23 септември Клуб Z писа, че Панов е много вероятният кандидат на десните, но ще бъде издигнат от инициативен комитет, например начело с инициативата "Правосъдие за всеки" (Панов посещава техни събития, те дори бяха домакин у нас на посещението на Моника Маковей преди години). Като се търси антипод на Радев и както стана ясно кандидат с профил по-близък до този на подкрепения от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков.

От инициативен комитет ще бъдат издигнати и вече обявените кандидатури на сегашния президент Румен Радев, както и на ректора на СУ проф. Герджиков.

Лозан Панов (вляво) обяви днес сам канидатурата си през президентството в София. Снимка Веселин Боришев

Лозан Панов е роден на 28 март 1971 г. в София.

Завършва "Право" в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1995 г.

Специализира европейско административно право и управление на съдебната система в Австрия и в Германия.

През 1995 и 1996 г. е стажант-съдия в Софийския окръжен съд. В периода 1996-1998 г. е главен юрисконсулт в "Застрахователен надзор" на Министерството на финансите. От 1998 до 1999 г. е младши съдия в Софийския градски съд, а от 1999 г. до 2003 г. е съдия в Наказателната колегия на Софийския районен съд.

В периода 2003-2004 г. е съдебен практикант в Областния съд по наказателни дела във Виена, в Районния съд на Виена-център и в Областния съд по граждански дела-Виена. От 2004 до 2006 г. е съдия в Софийския градски съд, а в периода 2007-2012 г. е председател на Административния съд - София-град. От 2012 до 2015 г. е съдия във Върховния административен съд.

От 10.02.2015 г. е председател на Върховния касационен съд, избран на 29.01.2015 г. от Висшия съдебен съвет и назначен с Указ No 10/2015 г. на президента на Република България (обн. ДВ, бр. 10/6 февруари 2015 г.).

Владее немски език.