Шарена битка за президент ни очаква на първи тур на 14 ноември т.г., като това увеличава и шансовете за балотаж. В понеделник изтича срокът за регистрация на инициативни комитети, подкрепящи независими кандидати, а партийните могат да бъдат вписани до 12 октомври. 

Основният претендент Радев - готов за кампания

Основният претендент, сегашният президент Румен Радев и вицето му Илияна Йотова, вече са готови с инициативен комитет и въпреки че официално изпълняват задълженията си на държавници, усилено обикалят страната и напрактика са започнали кампанията си, въпреки че няма официален старт.

Румен Радев зададе доста лош тон на президентската надпревара с грубото си изказване към Борисов, че се крие под поли и тоги. Предстои да видим дали опонентът му Анастас Герджиков ще приеме тази стилистика или няма да слезе на толкова битово ниво. 

 

Ректорът Герджиков - първа тв победа срещу фейк новините

 
Очаква се този уикенд да бъде регистриран инициативният комитет на основния кандидат, който дава заявка да е най-сериозният опонент на Румен Радев - ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. Самият той заяви, че иска да е обединител, макар че за всички е ясно, че кандидатурата му ще е основно побутвана от бившите управляващи ГЕРБ.
 
 
Информациите са, че за вице ще избере полк. Невяна Митева.  Тук има предизвикателство към настоящия държавен глава, тъй като Митева е била пиарка на Военновъздушните сили - пост, който е заемала настоящата първа дама Десислава Радева, втората съпруга на Румен Радев.
 
 
Тази сутрин Анастас Герджиков получи шанса да изработи червена точка пред зрителите в тв ефир, след като затапи Татяна Дончева, която се опита да разпространи фейк новина за него.
 

Лозан Панов - кандидатът на демократите

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов ще бъде издигнат за президент от инициативен комитет, създаден от "Правосъдиие за всеки". Той най-вероятно ще бъде подкрепен и от  "Демократична България". Това е отговорът на заявката на ректора на СУ да бъде обединението в център-дясно. 
 
 
 В дъното на инициативата е "Правосъдие за всеки", като още не е ясно кой ще играе с него за вицепрезидент: вероятно жена. Името й трябва да стане ясно до понеделник, когато изтича срокът за независимите кандидати.

Регистрираните до момента - само четири двойки

Само четири двойки са регистрирани до момента в ЦИК - само независими кандидати. Това са Румен Радев и Илияна Йотова, бившият служител на ДАНС Росен Пламенов Миленов с независим кандидат за вицепрезидент Иван Стефанов Иванов, певицата Луна Йорданова Йорданова и подгласничка Иглена Димитрова Илиева, и Венцислав Атанасов Ангелов (името съвпада с това на Веницслав Ангелов - Чикагото) с независим кандидат за вицепрезидент Дарина Недева Тодорова. 

И шоуто да започне...

Електронната бюлетина ще красят още познайници от политическия ни живот, които засега само са заявили намерения за участие във вота. Това са Костадин Костадинов от партия "Възраждане", Александър Томов, бившата тв водеща Цвета Кирилова, Йоло Денев и Волен Сидеров.

А има време и за още изненади.