Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков конфузно хвана в лъжа за него Татяна Дончева от „Изправи се БГ. Ние идваме“ в ефира на БНТ и я принуди да се извини.

Дончева прочете в ефир фалшива новина, че като ректор на Софийския университет Герджиков е присъдил на Бойко Борисов почетното звание доктор и че е прочел хвалебствено слово за него, сравнявайки го със Стефан Стамболов и Тодор Живков:

"За шест месеца, един кратък срок, г-н Борисов направи повече, отколкото е направил Стефан Стамболов за 7 години или Тодор Живков за повече, имаме пример за изключителен талант, съчетан с огромна всеотдайност и честност, които дават плод не само за българите, но и за нашите съседи, които искат да бъдат приятели", прочете Дончева. 

Тя нарече Герджиков "ортодоксален гербаджия".

Малко по-късно Герджиков се обади в ефир и заяви, че нито СУ е присъждал такава титла на Борисов, нито е произнасял дитирамби за него.

"Мои колеги се обадиха разтревожени, че г-жа Дончева лъже и обижда и мен, и университета. Не е вярно, че СУ е присъдил титлата почетен доктор на г-н Борисов, не е вярно и че съм говорил словословия за него. Очаквам г-жа Дончева да се извини", отговори той.

Притисната, Дончева обясни, че „намерих това в интернет снощи“. Тя обеща, че ще провери информацията си и ако е грешна, ще се извини.

Герджиков добави, че тя очевидно иска да управлява, но щом търси и намира информацията си в интернет, явно не може да управлява.

„За два дни три пъти бях залят с помия, преди още да съм обявил кандидатурата си“, каза той.

По всички въпроси за нея той обеща да отговори на пресконференция другата седмица, където официално да я обяви.

По-късно днес Дончева се извини на проф. Герджиков със статус във Фейсбук:

„Поднасям своите най-искрени извинения на професор Анастас Герджиков за твърдението ми в предаването "Денят започва" по БНТ, че под негово ръководство Софийският университет "Св. Климент Охридски" е направил Бойко Борисов доктор хонорис кауза и му желая успех в предизборната кампания!“