Талибански специални части получиха заповеди да преследват бойци на „Ислямска държава“ в Афганистан, каза говорител на талибаните, цитиран от ДПА.

Сили на талибаните вече убиха или заловиха някои членове на „Ислямска държава“, заяви талибанският говорител Билал Карими.

Карими твърди, че „Ислямска държава“ не контролира никакви територии в Афганистан, но според него бойците се опитват да сведат дори това „невидимо“ присъствие до нулата.

Талибаните не разкриха къде протичат операциите, но някои местни медии съобщиха, че те са започнали да преследват екстремистката групировка в Кабул и в източната провинция Нангархар.

Държавната новинарска агенция „Бахтар“ съобщи, че местен талибански служител, както и двама други членове на движението, са ранени били ранени вчера при взрив в източната афганистанска провинция Кунар.

Крайпътна бомба избухна вчера до превозното средство на новоназначения талибански директор на мините и петрола в провинциалната столица Асадабад, посочи агенцията. Според съобщенията един от ранените талибани се намира в критично състояние. Все още никой не е поел отговорност за атаката.

През последните седмици бунтовници от „Ислямска държава“ поеха отговорността за редица атаки срещу талибаните в източната част на страната, в частност в Нангархар. Ислямска държава отдавна има присъствие в провинцията и се бори срещу талибаните там.

В миналото талибаните обвиняваха предишното правителство на избягалия президент Ашраф Гани, че подкрепя и дава подслон на бойци на „Ислямска държава“, за да се бият срещу талибаните.

От 2015 г., когато така наречената „Ислямска държава в Хорасан" за първи път обяви присъствието си в Афганистан, екстремистката групировка организира множество смъртоносни нападения, основно насочени срещу шиитската хазарейска общност в страната.

Групировката пое отговорност за смъртоносна самоубийствена атака на летището в Кабул на 26 август, когато хиляди афганистанци се опитваха да избягат от страната след светкавичното превземане на столицата от талибаните, припомня БТА.

Много ог бойците на „ИД в Хорасан“ са някогашни талибани, които предишният лидер на движението молла Ахтар Мохамед Мансур изгони от него заради крайности и неподчинение.