Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Екстремисткото ислямистко движение "Ислямска държава" пое отговорност за поредицата от бомбени нападения срещу талибани в Източен Афганистан, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Посланието, с което дългогодишните съперници на талибаните поемат отговорност за атаките, беше публикувано късно вчера от медийното звено на групировката и е сигнал, че тя е все по-голяма заплаха за талибаните.

Най-малко осем човека, включително няколко талибански бойци, загинаха при атаките в събота и вчера в провинциалния град Джалалабад, който е твърдина на "Ислямска държава".

Талибаните установиха контрол в Афганистан със светкавична офанзива миналия месец и превзеха Кабул, докато САЩ и НАТО все още бяха в последната фаза на изтеглянето на войските си. Последните чуждестранни войници напуснаха страната на 30 август.

Сега управлението на талибаните е изправено пред големи предизвикателства в сферата на сигурността и икономиката, и засилването на нападенията на "Ислямска държава" допълнително ще затрудни усилията им. Талибаните и екстремистите от "Ислямска държава" бяха врагове преди изтеглянето на чуждестранните войски от Афганистан.

И двете групировки изповядват строго тълкуване на Корана, но талибаните се съсредоточиха върху превземането на Афганистан, а групировки свързани с "Ислямска държава" там и на други места по света призовават за световен джихад.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.