Управляващите в София в лицето на ГЕРБ-СДС отново предвиждат разширяване на зоните за платено паркиране в столицата. Това стана ясно от нов доклад за движението в града, приет на общинската транспортна комисия днес.

"Синя зона" ще се разшири за сметка на "Зелената" в центъра, тъй като в границата между двете зони все по-трудно се намират места за паркиране.

А "Зелена зона" ще се разшири в кв. "Зона Б-19", район Възраждане. Предложенията са изготвени след предложения на районните кметове. Промяната на зоните няма да се отрази на вече заплатените винетни стикери от живеещите в тази райони, подчертава от ГЕРБ.

Предвижда се и увеличаване на работното време на "Синя зона", което в момента е до 19:30 ч с още 30 минути, до 20 ч- тъй като много софиянци се оплаквали от липсата на паркоместа дори по-късно вечерта.

Втората мярка, първоначално идея на независимия общински съветник Борис Бонев, а после отхвърлена като негово предложение и внесена като такова на управляващите, е свързана с промяна в реда и условията на паркоместа в режим "Служебен абонамент".

Предвижда се юридически и физически лица, държавни, културни, общински и др. институции да бъдат ограничени до пет броя паркоместа в режим "Служебен абонамент". Това според опозицията в СОС обаче може да доведе до абсурдни ситуации, тъй като често в центъра има няколко юридически лица в една сграда - т.е. група фирми може напълно спокойно да се впише в ограниченията и все пак да заеме повечето паркоместа на дадена улица.

Ще се създаде удължен и разширен режим "Служебен абонамент" - валиден съответно вечерта, между 19,30 и 23,30 ч, и в събота и неделя от 8,30 до 19,30 ч. Това реално означава повече блокирани паркоместа за обикновените граждани. 

Промените предвиждат и премахване на привилегиите за безплатно паркиране на държавни и др. институции. Това би трябвало да засегне и Народното събрание, макар, както стана ясно преди седмица, парламентът да е обявил зоната около катедратала "Св. Александър Невски" за зона за сигурност, което пък ще блокира гражданите да паркират там.

Според ГЕРБ тези мерки ще намалят паркоместата в "Служебен абонамент" с 29%.

Предлага се и регламент за извършване на товарно-разтоварителна дейност в центъра на града. В зоните с въведен ограничен достъп на МПС ще има места, които да се ползват до 30 минути при наличие на издаден пропуск и заплащане на цената за паркиране (50 ст. или 1 лв.) от юридическите или физическите лица при всяко зареждане на стопанския обект.

А от живущите при наличие на издаден пропуск - безплатно до 30 минути, два пъти дневно. Местата за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране ще бъдат запазени за извършване на тези дейности в рамките на работното време на съответната зона.

Създават се и нови зони, в които ще е забранено влизането на МПС. Те са:

Ул. "Пиротска" в участъка между бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. "Ст. Стамболов" - от 09.00 до 21.00 часа; бул. "Ст. Стамболов" в участъка между ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Сливница" (Женския пазар) - от 09.00 до 19.00 часа; ул. "Екзарх Йосиф" в участъка между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Г. Бенковски" - денонощно; в зоната около НТ "Иван Вазов" - денонощно; ул. "Граф Игнатиев" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Алабин" - денонощно. Забранява се влизането на МПС по бул. "Витоша" от бул. "П. Евтимий" до бул. "Ал. Стамболийски" - денонощно; ул. "Георг Вашингтон" от ул. "Трапезица" до ул. "Пиротска" - денонощно; ул. "Съборна" от пл. "Света Неделя" до ул. "Цар Калоян" - денонощно; ул. "Съборна" от ул. "Леге" до ул. "Княз Александър I" - денонощно.

Промените трябва да бъдат одобрени от Столичния общински съвет - но там пълно мнозинство имат ГЕРБ-СДС с техния иначе бивш партньор в националната власт - патриотите.