Над 1000 са паркоместата в София, заети и ползвани безплатно от различни институции - министерства, агенции, Народното събрание и други. Това обяви на пресконференция днес независимият общински съветник Борис Бонев, който представи и доклад - решение на проблем.

"Те всъщност взимат местата на живущите и на приходящите. Институциите не заплащат за тези места, които ползват неправомерно. Пропуснатите ползи на Центъра за градска мобилност са за над 8 млн. лв. годишно", отбеляза Бонев.

Това е близка сума до предстоящата актуализация на бюджета на СО - нужна именно заради заемите, които ще се отпускат на Центъра за градска мобилност.

"Затова няма да се случат и детската поликлиника, и новите детски градини - защото не достигат тези пари."

Бонев посочи, че много институции нарушават не само общинските наредби, но и законите - отпечатвайки свои табели под знаците за забранено паркиране или "Синя зона" в стил "Това не важи за МВР". 

Независимият общински съветник, издигнат от гражданската организация "Спаси София", представи отново своето решение на проблема - доклад, който е внесен за разглеждане в СОС, и предвижда сериозни ограничения на процента места, които да могат да се ползват служебно от институциите.

А именно - до 40% от местата по дадена улица или паркинг да могат да се ползват от институциите, и до 20% от местата във всяка подзона да могат да бъдат служебни абонаменти.

Бонев коментира и другия проект, предложен след неговия от групата "Патриоти за София" - коалиционните партньори на управляващите в СОС от ВМРО. Те предлагат Народното събрание да се ограничи до 50 места (при близо 200 в момента), а други институции, като министерства, съдилища, прокуратура и дипломатически представителства, да имат само до 2 безплатни места.

"Чух, че от групата "Патриоти за София" изведнъж са се сетили за проблема с местата на Народното събрание. Къде бяха те, когато тези въпроси бяха на масата? Един от аргументите беше "да не разсърдим голямата власт". Буквално казаха "последният път, когато направихме такова нещо, парламентът намали заплатите на общинските съветници."

Преди докладът на Бонев да влезе в СОС, той и "Спаси София" пращат писма на всички институции с предложение доброволно да се откажат от безплатните си паркоместа. Днес символично общинският съветник връчва първото писмо да служебния икономически министър Кирил Петков.