Председателката на Народното събрание от "Има такъв народ" Ива Митева е прескочила решението на Столичния общински съвет за намаляване на депутатските места, твърдят от групата на ГЕРБ в София.

По-рано тази година СОС гласува да се намалят депутатските места от 185 на 50, като НС трябва да плаща за тях. В писмо до кметицата Йорданка Фандъкова обаче Митева ѝ съобщила за промени в правилника, които определят цялото пространство около катедралата св. "Александър Невски" на досегашните места като "зони за сигурност".

Според ГЕРБ това може да означава, че така всички 185 места не могат да се ползват от граждани и на практика остават на депутатите.

"За всички да важат правилата за паркирането в София. С писмо на Ива Митева паркингите са "зони за сигурност", с което се заобикаля решението на СОС и така над 300 места в града остават за паркиране на депутати и НС. Така не се намаляват привилегии", коментира Зафир Зарков от ресорната транспортна комисия.

"Точният термин за това е експроприация. Питам се, това ли е промяната", написа пък във фейсбук председателят на СОС Елен Герджиков.

Инициативата за намаляване на депутатските места бе подкрепена почти единодушно от Съвета, рядкост в сегашния му състав по подобни решения. Идеята първи даде Борис Бонев, независим съветник от "Спаси София", но ГЕРБ и ВМРО предложиха и приеха своя версия. Тази на Бонев предвиждаше ограничени места и за други институции в центъра на столицата.

Самият Бонев заяви в транспортната комисия, че е достатъчна заповед на общината за вдигането на колите на депутатите, които нарушат забраната. Според Зарков обаче това трябва да го реши СОС.

"На практика не извършват национализация на общинска собственост. Тези места не са в непосредствена близост до Народното събрание, няма логика в това решение", коментира Бонев пред Клуб Z. "Аз съм против по принцип на пл. "Александър Невски" да има места за паркиране на депутати. Това трябва да е зона, свободна от коли, пешеходен площад."

Никъде в решението на този текст не е казано, че това място трябва да има паркинги - ако целта е да се пази зона за сигурност, може да се сложат кашпии и други средства.

Симеон Ставрев от "Демократична България" коментира пред Клуб Z, че според него правилникът на Народното събрание, който е със статут на закон, е водещ документ в случая и не трябва да се влиза в спор между институциите, а да се търси изход.

"Най-логично е кметът на Столична община да внесе доклад, с който да каже какво се разбират със следващия председател на НС. Да сключат нов договор и да се разберат, че все пак ще заплащат за тези паркоместа. Не е честно от гледна точка на паркирането в града", заяви той. "За мен проблемът е, че Столична община въобще не е обърнала внимание, че договорът е изтекъл."

А реално поводът подчертава по-големия казус - че не се решава проблемът с паркирането в центъра. Идеята на ГЕРБ да се разшири синята зона в зелена и всяко юридическо лице да има право на 5 места служебен абонамент, няма да го подобри, а ще го влоши, смята Ставрев.