Техническа експертиза на прокуратурата, части от която са дадени на членове ва ВСС, "реално показва, че от 2015 г до април 2020 г. реално не е имало случайно разпределение на делата".

Кой персонално стои зад проникванията в тази система (старата - за разпределение на делата, б.р.), дали ще могат да се намерят конкретни дела, които не са разпределени случайно... 

И да се даде възможност решенията и присъдите по тези дела да бъдат обявени за нищожни, а от друга страна за предприемане на действия за евентуално извършено престъпление.

Така днес "избухна наново" във ВСС темата с Централизираната система за случайно разпределение на делата (ЦССРД). Тя бе отменена от сегашния ВСС, но пък съдиите от ВКС видимо ядосаха "здравите сили", тъй като отказаха да работят с новата - Единна инфомационна система на съдилищата (ЕИСС). В същата посока призова и Съюзът на съдиите.

Предисторията

Клуб Z напомня, че след скандалите със старата система "Лоу чойс" покрай "гнилите ябълки" през 2014 и смяната й от 1 октомври 2015, темата бе подгрята отново през 2019 от тогавашния правосъден министр Данаил Кирилов (който посети ВКС и каза репликата за "обръщането на файловете") и от главния прокурор Иван Гешев. В поредица от подбрани интервюта той нарече системата "коронавирус в съдебната система" и че у нас "5 години правосъдие не е имало". Той дори посочи поименно виновни- Христо Иванов, Калин Калпакчиев и Лозан Панов, нищо че последният дори не е бил председател (съответно член на ВСС), когато тя е избирана и внедрена.

Направен бе външен одит, който първо прокурорите и членовете на мнозинстото във ВСС анонсирха шумно, че е скандален, накрая го засекретиха, защото, по думите на Гешев "щели да станат смешни, да проникне някой седмокласник". Накрая излезе кратко резюме, в което се казваше, че макар да има потенциални уязвимости, за години има два опита за проникване в системата, и то неуспешни.

Въпреки това през м.г. 6-има членове на Съдийската колегия на ВСС, воглаве с представляващия Боян Магдалинчев, сезираха прокруатурата по повод ЦССРД.

Именно части от справка, която е част от това разследване, са изпратени от прокурорка от СГП и бяха прочетени днес на заседанието на Съдийската колегия от Даниела Марчва от ВСС.  

Марчева описа апокалиптична картина, ходейки по справката на прокурора, която била "част от една огромна техническа експертиза".

От октомври 2015 до април 2020, когато системата е действала, тя е била манипулирана.

Не просто са извършени кибератаки, а в някои месеци като през октомври 2016 имало 5000 броя успешни.

Но са извършвани действия по манипулиране и изтриване на логове и липса на цели файове – простичко казано, триене на инфомация кой кога е влизал и какво  правил в системата.

В една част от логовете пък имало следи от модифициране - преправяне на инфромация кой кога е влизал.

"За мен лично е изключително важен, показателен и емблематичен факт, е че 4 дни след заседанието на пленума на ВСС на 9 април 2020 (когато се взима решението да се направи одит и да се смени системата, б.р.)– на 13 април от системата е трябвало да бъдат извлечни данните от сървъра, а сървърът е бил атакуван по такъв начин, че да се срине системата и да се изтрият хиляди записи", каза Марчева.

Тя цитира още, че за цяла година - от 30 декември 2016 до 31 декември 2017 липсва какъвто и да е "лог" - запис с конкретно потребителнско име. В същото време преди 30 декември (за сравнение) имало 16 млн. такива логове, а след 31 декември 2017 - има 33 млн. 

А пък през октомври 2016 е установена атака, известна като SQL injection, от "лице, което познава стуркутарата на системата - чрез хиляди заявки претоварва сървъра и така получава достъп до информацита на сървъра".

Марчева днес заяви , че има дежавю - защото през 2014 е имало същия проблем със старата систма "Лоу чойс", която доказано подлежеше на манипулация. Именно тогава се стига до внедряванто на ЦСРРД. Но пък 5 години по-късно Данаил Кирилов и Гешев синхроно надигнаха шум, като се взе решение тя да бъда одитирана и сменена.

Веднага Олга Керелка днес отбеляза, че Марчева изнася данни от досъдебно производство, като й е интересно откъде тя познава "каква експертиза има по това неприключило досъдебно производство". Както и каза, че думите и подходите й са едно към едно с тези на "една друга институция" - явно прокуратурата. Която не приключав разседвания, а пуска избирателно информация.

"Това много ми напомня за едно друго публично изказване", каза тя реферирайки към думите на Гешев буквално.

Лозан Панов отбеляза, че това досъдебно производство (образувано на 1 април 2020) се разследва вече година и половина и му е интересно, като е толкова важно, защо не е внесено в съд с обвинителен акт.

Боян Новански (представителят на "Атака" в Съвета) обаче повтори буквално думите на Гешев и на Марчева днес:

"Тотално, безогледно, бруталон безобразие! В системата неоторизирано е влизано безброй пъти, но са трити милиони логове и в определен момент целнасочено и в огромни мащаби (не каза защо това драстично се разминва с одита, извършен на системата от фирма избана при това от този ВСС, б.а.)..

В тази система няма пасианси, няма видеоклипчета - за да ги трие, някой от опасения, че ще ги видите. Като се трият милиони логове, се трие само едно - информация за разпределение на делата."

Той се обяви виновните да понесат наказателна отговорност.

Марчева разясни идеята си - че присъдите може да бъдат обявени за нищожни, като "взети от незконен съдебен състав". А Атанаска Дишева каза, че не помни такъв случай в историята.

Решението на Съдийската колегия на ВСС в крайна сметка: справката (която още преди 2 седмици се появи в един от правните сайтове) да се приеме за сведение. И да се публикува на сайта на ВСС.