Шестима членове от ВСС са сезирали прокуратурата, в частност главния прокурор Иван Гешев, за открити според тях пробиви в системата за случайно разпределение на делата, чиито сървър е във ВСС. 

Вече е образувано досъдебно производство, каза днес говорителката на Гешев Сийка Милева. Тя говори на извънреден брифинг, на който въпроси не бяха допуснати.

Установени са "множество слабости на системата" (като става въпрос само за съдилищата, не и за преписките на прокуратурата, б.р.). Милева се произнесе, че "определено дело е можело да бъде разпределено на опредeлен съдия". Установени са "множество уязвимости".

Тя окачестви подадените данни от шестимата от ВСС като...

"... Изключителnо сериозни и притесниетелни, и с категорiчност мога да заява , че прокуратурата ще бъде безкомпромисна, без значение за опитите за натиск, които сме сигурни, че ще последват, предвид предприетите действия по разследаванто.

На карта е подложено доверието на цялото българско общество в една от трите власти.". 

Преди това тя уточни, че става въпрос за система, която е работила почти 5 години, включително и докато страната ни е била под мониторинг на ЕК. И сега прокуратурта ще уведомява Комисията и обществото за всички предприети действия. 

Милева даде пример, че потребител с достъп до РС-Враца е имал възможност да разпределя делата на районни съдилища в София, Димитровград, Велико Търново или "където се сетите".

Откритите уязвимости можело да бъдат експлоатирани дори от лица със слаби компютърни умения.

Малко предистория

Сегашната система за случайно разпределение е относително нова - от мандата на предния състав на ВСС.

Тя бе въведена през 2015 г. след избухването със скандала с "гнилите бълки" в СГС и компрометирането на предишната система Law choice.

(Бел. ред - Забележително е, че кажи.речи, докато прокуратурата говорше, в "Правен свят" вече излезе огромен материал по темата, подкрепен и от интервю с представляващия Боян Магдалинчев. За да не се обърква съответната аудитория, подзаглавито е: "Системата, въведена през 2014 г. под натиска на Христо Иванов и Калин Калпакчиев и неистово бранена през 2019 г. от Лозан Панов, поставя под съмнениe хиляди съдебни решения")

Изненадващо през лятото на миналата година за проблеми със случайното разпределение заговори министър Данаил Кирилов. Той дори обяви, че ще праща на ВКС "бял хакер", направи посещение там и не остана никак доволен от видяното (за да няма неясноти срещу кого е насочена атаката днес, б.р.).

След това потече мъчителна процедура за избиране на желаеща да извърши одита външна фирма.

Днес Сийка Милева обяви, че на външиня одитор не му е бил осигурен "пълен достъп до сървъра на системата", който се намира във ВСС и посочи виновните - "служители на администрацията на Съвета и по-конкретно от неговите айти специалисти.".

А този достъп би показал дали има добавяни и евентуално изтривани ползватели.

Това наложило посещението на прокурор във ВСС днес, който с помощта на специалист се е запознал с Централизираната информационна система за случайно разпределение на делата.

"Стартирани са и разпити на първите свидетели - хора, ангажирани с поддръжката на сървъра", каза още Милева.

Понеже разследването е с висока обществена значимост, то е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратра.