Очевидно е, че "здравите сили" възлагат голямо бъдеще на досъдебното производство, което Софийската градска прокуратура под надзора на върховната започна по повод одитен доклад на съществуващата Цeнтpaлизиpaнa cиcтeмa зa cлyчaйнo paзпpeдeлeниe нa дeлaтa.

Макар че въпросният одит още не е публичен, в един ден говорителката на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че започва досъдебно поризводство и че е заложено на карта доверието на обществото. Това бе последвано от 3 интервюта на шефа й Иван Гешев, в които той (още в деня на започване на разследването) поименно посочи - макар че експертите не били допуснати въобще до сървъра на ВСС, кои са виновните. Това са бившият министър Христо Иванов, Калин Калпакчиев (тогава член на ВСС, а сега председател на Съюза на съдиите) и Лозан Панов с "присъдружните" му дами във ВСС, които "като Матросов на амбразурата" защитавали системата. Πлюc "зaгaтвaщи" инфopмaции – нe oт нeгo, чe и дeлoтo нa "pycĸия шпиoнин" Hиĸoлaй Maлинoв нe билo paзпpeдeлeнo "cлyчaйнo" нa cъдиятa Aндoн Mитaлoв.

 

Oт Cъюзa нa cъдиитe, който по съвпадение е от най-омразните субекти още на Сотир Цацаров, а сега и на наследника му, на ДПС в парламента и на същите здрави сили във ВСС, както и на "кафяви медии", пpeдлaгaт фaĸтoлoгиятa нa изpaбoтвaнeтo и внeдpявaнeтo нa въпpocнaтa цeнтpaлизиpaнa cиcтeмa c eдинcтвeн изтoчниĸ – интepнeт cтpaницaтa нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт, пише "Де факто". 

Ето съобщението им със съкращения:

През 2013 г. ВСС съвместно с неправителствени организации извършва проверки за случайното разпределение на делата във Върховния административен съд (ВАС), Върховния касационен съд (ВКС) и Софийския градски съд (СГС). Проверките се извършват в изпълнение на ангажимент на ВСС по механизма за сътрудничество и проверка. Екипите за проверка включват членове на ВСС и представители на НПО с дейност в съдебната система. В резултат от докладите от проверките ВСС взема решение за създаване на единен софтуерен продукт за случайно разпределение на делата.

През 2014 г. по повод на множество сигнали за нарушения на случайното разпределение на делата, и по-конкретно след случая със случайното разпределение на делото за несъстоятелност на КТБ, ВСС решава да пристъпи към изпълнение на решението си от 2013 година. 

На 8 декември 2014 г. е взето решение за краткосрочно и дългосрочно решаване на конкретния проблем с компрометирането на системата Law Сhoice. Създадена е работна група, в която участват представители на ВСС, ВКС и прокуратурата, експерти, определени от Народното събрание, от президента на Република България, от Министерския съвет, от неправителствените организации от Гражданския съвет към ВСС, от Техническия университет в София и от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Същевременно група от членове на ВСС, включваща членовете на ВСС Галя Георгиева, Димитър Узунов, Мария Кузманова, Даниела Костова, Каролина Неделчева, Соня Найденова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Светла Петкова, Милка Итова, Юлия Ковачева и Галина Карагьозова, извършва проверка в Софийския градски съд. Комисията е определена с решение на ВСС по протокол № 1/8.01.2015 г., а в изготвения от проверката доклад наред с другите нередности са констатирани и нарушения при спазване на принципа за случайно разпределение на делата (докладът е достъпен на сайта на ВСС – http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/10/doklad-08012015.pdf )

С решение на ВСС от 18.12.2014 г. се одобрява предложената от работната група матрица, в която са заложени минимални технологични и функционални изисквания както към продуктите за случайното разпределение в краткосрочен план, така и към бъдещия единен и централизиран софтуер за случайно разпределение. Със същото решение ВСС одобрява предложеното от работната група решение в краткосрочен план за внедряване в органите на съдебната власт на системата за случайно разпределение, вградена в деловодно-информационната система АСУД (автоматизирана система за управление на делата) – след доработка от „Смарт системс 2010” ЕООД за съдилищата, които използват тази система, и за разработка на система за случайно разпределение от „Декстро груп” ООД – за съдилищата, за следствените отдели в страната и за Националната следствена служба, които използват системата за случайно разпределение Law Сhoice.

С решението от 18.12.2014 г. ВСС упълномощава представляващия ВСС Соня Найденова да сключи до края на 2014 г. договори по реда на чл. 14, ал. 5 ЗОП при пряко възлагане за изпълнението на системите по т. 3 съгласно предложените оферти. Определено е заплащането на изпълнителите да се извърши след приемане на изпълнението и по двата договора от възложителя и от експертите, участвали в работната група, създадена в изпълнение на Решение на ВСС по протокол № 58/8.12.2014 г. На представляващия ВСС е възложено да сформира работна група, която в срок до 20.01.2015 г. да изготви техническото задание, анализ за свързаност и прогнозна стойност на решението от 17.12.2014 г. за откриване на процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител за изграждане и внедряване на централизирана система за разпределение на преписките и делата на случаен принцип със ситуиран във ВСС сървър. В работната група са включени членовете на Комисията за професионална квалификация, информационни технологии и статистика, експерти от Дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“, експерти – представители на държавни органи, учреждения и висши учебни заведения, участвали в работната група, създадена в изпълнение на Решение на ВСС по протокол № 58/8.12.2014 г., както и експерти от Дирекция „Финанси и бюджет“ във ВСС.

След като възложената от ВСС работа е извършена, с решение от 7 май 2015 г. ВСС приема извършената разработка на системата за случайно разпределение, разработена от „Смарт системс 2010“ ЕООД. Решено е системата за случайно разпределение, разработена от „Смарт системс 2010“ ЕООД, да се внедри във всички съдилища. Със същото решение не е приета извършената разработка на централизираната система за случайно разпределение, разработена от „Декстро груп“ ООД.

Работата по изработване на новата система за случайно разпределение на делата е била редовно докладвана и отчитане пред експертите на ЕК и посланиците на държавите от ЕС. Дейността е била отчитана и в годишните доклади на ВСС, приемани от Народното събрание.

През април 2017 г. ВСС назначава извършване на одит за сигурността на системата за случайно разпределение на делата.

Не е оповестен нито един случай за злоупотреба с ЦССРД. Работата със системата е правомощие на председателите на съдилищата, на председателите на отделения и колегии, както и на оправомощените за това съдебни служители.

Пълния текст, съдържащ хронологията на решенията по внедряване на системата (по години), четете ТУК.