Казусът с двойното гражданство, но не това на Кирил Петков, е един от проблемите пред "Продължаваме промяната" (ПП) за набиране на хора за листите им. Причината била, че има много млади и образовани хора, които заслужават да бъдат издигнати за депутати, но не отговарят на нормативната уредба. Водачите на листите на ПП вече са ясни и Петков познава всеки един от тях. Бил и уверен в тяхната почтеност. 

Това обяви днес пред бТВ самият Петков, който бе министър на икономиката в първия служебен за тази година кабинет на президента Румен Радев и в момента представлява коалицията "Продължаваме промяната". 

Той повтори, че със сигурност вече не е гражданин на Канада - най-късно от 20 август тази година. Именно на тази дата той е бил официално уведомен от местните власти, че цялата процедура по отказа му от гражданство е приключена.

Припомняме, че казусът с гражданството бе подет от "Има такъв народ" и бе продължен от ГЕРБ, откъдето дори сезираха Конституционния съд. Причината е, че според родното законодателство министри нямат право да бъдат лица с двойно гражданство. Все още обаче решение на КС няма и въпросът остава висящ. А той е важен заради актовете на Петков като министър. Ако бъде доказано, че той е действал в условия на разрив със законодателството, има опасност неговите подписи да бъдат обжалвани пред съда и те да станат неактивни. 

Днес Петков за пореден път обясни, че не се притеснява от решението на КС и бе категоричен, че каквото и да е то - няма как да му попречи за участие в предстоящите избори. Това е фактически вярно, ако наистина към датата на евентуалното му избиране за депутат, той вече не е и канадски гражданин. 

"Надявам се Конституционният съд да реши, че на 21 април, когато направих своето волеизявление, предадох всичките си документи, включително и паспорта, към канадските власти, че това е датата, от която аз съм само с едно гражданство и това е българското", заяви той. 

За пореден път стана ясно, че "Продължаваме промяната" може да работи лесно с "Демократична България" и ИБГНИ. Що се отнася до ГЕРБ и ДПС и твърдението на Василев и Петков, че могат да работят с тях при определени условия, бившият министър заяви: 

"Даваме им такъв критерий, който според мен е леко невъзможен, но ако те го изпълнят - браво. Това с "извинявай" просто - няма да стане."

А тези критерии вече бяха заявени - ГЕРБ да накажат виновните за инхаус процедурите, за ББР и за корупцията, а ДПС - да се откажат от Пеевски и двете партии да се обявят за смяната на Иван Гешев. 

И накрая - Петков отново коментира темата "Румен Спецов". Новият шеф на НАП е обект на сериозни атаки заради съмнението, че е фактически данъчен измамник. Възпитаникът на Харвард обясни, че президентът Румен Радев е попитал  дали всичко със Спецов е наред още преди той да бъде назначен. А фактът, че Асен Василев изпрати проверката  в прокуратурата обаче, бил доказателството, че никой не го защитава и дори напротив - това доказвало, че и Петков, и Василев имали доверие в данъчен №1:

"Спецов направи проверки, които и където никога не са се правили. Очакваме в следващите седмици атаката да дойде отново силно, защото ревизиите ще започнат да излизат."