"От хората в листите не искаме нищо финансово. Провели сме разговори с приятели и познати от IT бизнеса, от Лондон и Ню Йорк, има достатъчно хора, които искат да ни финансират. Абсолютно безвъзмездно. И на тях им пука какво ще стане с България, и на тях им е писнало да чуват, че България е свързана с корупция и с последните места по всичко, искат да се гордеят с България...Нищо не искат в замяна от нас. Ние не продаваме нито влияние, нито постове..."

Това каза пред БНР в понеделник Асен Василев от „Продължаваме промяната“ (ПП). Така той коментира как ще се финансира политическият проект. 

До края на тази седмица трябва да станат ясни водачите на листи на политическата формация.

Тези, които искат да влязат в листите, са обикновено най-неподходящи. Това Василев обясни на въпрос как от партията пресяват кандидатите за парламентарна кариера и как ще гарантират почтеността им.

„Почти всички водачи на листи в първия ни разговор с тях ни отказаха. Казаха, че си имат по-добра работа и не са мислили да влизат в политиката. Трябваше да ги убедим, че сега е моментът да запретнем ръкави и да помогнем да се оправят нещата, защото иначе няма кой друг да ги оправи. Търсим хората да не са зависими от политиката, да не трябва с политика да си вадят хляба. Всеки да си има бизнес, да си има поприще, за да не зависи от това дали ще е в парламента или в изпълнителната власт“, добави той.

Хората в листите трябвало да бъдат независими. "Дебелият портфейл не е условие. Условие е всеки да има добра кариера пред себе си." И даде пример с млад лекар - той няма дебел портфейл, но има кариера пред себе си и знае, че утре може да се върне към професията си.

По повод различните версии чий проект е "Продължаваме промяната" той отрече зад формацията да стои кръгът "Капитал", той не познавал лично Иво Прокопиев. Не ставало дума и за проект на президента Румен Радев. 

Той потвърди, че ако "Продължаваме промяната" спечели властта, ще настоява отново да бъде финансов министър.

От проекта на Василев-Петков вече обявиха, че кой ще е следващият премиер, ще се решава по време на преговори. При регистрацията за изборите на ИТН Тошко Йорданов в понеделник обяви, че партията ще търси по-близки взаимоотношения с "Продължаваме промяната"и с ДБ.

"Това, че съдя Тошко Йорданов, не пречи да говорим. Той е казал едни неща, които не са верни. Съдът ще прецени - най-вероятно, че не са верни нещата, които е казал. Той ще плати една глоба и с това казусът ще приключи. Ако сме толкова тънкообидни, че да не можем да си решим по нормален начин проблемите, значи политиката не е поприще за нас", коментира Василев факта, че съди зам.-шефа на ИТН.

 
Той сподели и впечатленията си от обиколките си из страната.

„Вижданията ни за промяна съвпадат с почти всички хора, които срещнахме. Хората се вълнуват от цената на тока, вълнуват се да има добри заплати, добър бизнес, да има добри училища и болниците да работят. Това, което най-много ме порази, е колко много е бил мачкан малкият и среден бизнес и колко страх все още има. Този терор над малкия и средния бизнес трябва спре“.

„Инфлацията не е галопираща. Галопират цените на енергоизточниците и цените, които зависят от цените на енергоизточниците. В служебното правителство започнахме серия от мерки, за да овладеем мините, които цъкаха в електроенергийната система“, коментира още Василев.