САЩ търсят пътища да спрат шестгодишната гражданска война в Йемен и да съживят иранската ядрена сделка, от която предишният президент Доналд Тръмп ги оттегли през 2018 г. Това обаче е невъзможно без Саудитска Арабия и най-вече без фактическия управник на богатата на петрол монархия, престононаследника Мохамед бин Салман, пише днес израелският в. "Аарец".

Джейк Съливан, съветник по националата сигурност на президента Джо Байдън, заминава за Саудитска Арабия, където ще се срещне с Мохамед бин Салман и с брат му Халид бин Салман, зам.-министър на отбраната, съобщава изданието, позовавайки се на анономни източницни. Темите на разговорите не са официално обявени.

Йемен е сцена на въоръжен конфликт между групировки, поддържани от главните регионални съперници - Саудитска Арабия и Иран. Докато Техеран поддържа бунтовниците хуси, Рияд в коалиция с Обединените арабски емирства подкрепя сваленото от хусите през 2014 г. международно признато правителство.

Съливан е първият високопоставен представител на американската администрация, който посещава Саудитска Арабия след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън. Отношенията между Рияд и Вашингтон охладняха, след като през февруари Байдън огласи американски разузнавателен доклад, че Мохамед бин Салман е вероятният поръчител на убийството на саудитския опозиционен журналист от „Вашингтон пост" Джамал Кашоги през 2018 г. Истанбул.

 
Но новата американска администрация е била принудена да признае, че напредък в разрешаването на конфликта в Йемен и в съживяването на иранската ядрена сделка без саудитския престолонаследник е невъзможен.
 
 
Преди три дни говорител на иранското външно министерство съобщи за постигнат напредък в преговори между страната му и Саудитска Арабия, обявени публично през април. Двете страни прекъснаха дипломатическите си отношения през 2016 г. и от тогава се обвиняват взаимно в дестабилизация на региона.
 
 
Очаква се Съливан в Рияд да настоява за прекратяване на огъня в Йемен, пише „Аарец“. Той ще посети и Обединените арабски емирства, каза пред Асошиейтед прес Емили Хорн, говорителка на американския Съвет по национална сигурност.
 
САЩ продаваха на Саудитска Арабия самолети и бомби, които тя използваше в йеменския конфликт, отбелязва „Аарец“. Той припомня и че през 2015 г., при президента Барак Обама, САЩ осигуряваха на саудитските сили сателитно насочване за откриване на цели, за да бъдат намалени цивилните жертви, но след като това не стана, тази помощ беше прекратена.