Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Разговорите през последните месеци между Иран и Саудитска Арабия - съперници в тежка категория в Близкия изток, доведоха до "сериозен напредък" по въпросите за сигурността в Персийския залив, заяви днес ирански представител, цитиран от официалната агенция ИРНА и Франс прес.

Започнали при управлението на умерения ирански президент Хасан Рохани и станали публично достояние за първи път през април, разговорите продължиха, след като неговият ултраконсервативен приемник Ебрахим Раиси встъпи в длъжност през август, каза говорителят на иранската външно министерство Саид Хатибзаде.

Шиитски Иран и сунитската Саудитска Арабия, чиито дипломатически отношения са прекъснати от януари 2016 г., от десетилетия се обвиняват взаимно в дестабилизиране на Близкия изток.

"Сериозен напредък беше постигнат по отношение на сигурността в Персийския залив", каза Хатибзаде, говорейки пред репортери в Ню Йорк в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН.

Говорителят определи тези дискусии като "добри" и призова проблемите в региона да бъдат решавани от засегнатите страни, без чужда намеса.

Двете страни се противопоставят по повечето регионални въпроси, включително войната в Йемен, а Рияд е обезпокоен от ядрената програма на Иран, който е подозиран, че се стреми да се сдобие с ядрено оръжие. Техеран твърди, че ядрената му програма е предназначена изключително за мирни цели.

Саудитското кралство е съюзник на САЩ, които са враг на Иран, отбелязва АФП.

"Иран е съседна държава. Надяваме се, че нашите разговори ще доведат до осезаеми резултати, които ще позволят изграждане на доверие" и ще съживят двустранното "сътрудничество", каза вчера саудитският крал Салман в предварително записано видеообръщение пред Общото събрание на ООН.

Кралят отново призова Техеран да "прекрати всички форми на подкрепа" за въоръжените групировки в региона и потвърди подкрепата на кралството за "международните усилия, целящи да се попречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия".

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.