Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман заяви в интервю за саудитската държавна телевизия, че САЩ са стратегически партньор за страната му и кралството има незначителни различия с правителството на Байдън, които се стреми да изглади, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Неотдавна американски разузнавателен доклад посочи Мохамед бин Салман като поръчител на убийството на опозиционния журналист Джамал Кашоги.

 
Вчера американският държавен секретар Атнъни Блинкън каза пред Си Ен Ен, че Саудитска Арабия ще оставе партньор на САЩ въпреки трудната ситуация, която се разви след убийството на Кашоги. 
 
"Харесва ли ни, или не, ще трябва да продължим да работим със Саудитска Арабия, която остава наш партньор в много отношения", каза Блинкън. "Сред задачите ни е да сложим край на войната в Йемен. Престолонаследникът ще бъде лидер на тази страна дълго време. Трябва да работим с лидерите по целия свят, дори ако те са направили нещо, на което ние се противопоставяме или осъждаме, така че да насърчаваме както нашите интереси, така и нашите ценности".

Мохамед бин Салман каза също, че кралството няма да приеме никаква намеса във вътрешните си работи. Той посочи, че Саудитска Арабия иска добри отношения с Иран и работи с регионалните и глобалните си партньори за намиране на решение за "негативното поведение" на Техеран.

Инцидент в Червено море

В същото време саудитските власти съобщиха, че са осуетили нападение с минирана лодка край бреговете на пристанище Янбу в Червено море, след като компании за морска сигурност споменаха за "непотвърдена информация" за нападение срещу плавателен съд в района, предаде Ройтерс.

В разпространеното от държавните медии изявление на саудитското министерство на отбраната не се уточнява дали при операцията на саудитските военноморски сили за пресрещане и унищожаване на контролираната с дистанционно управление лодка са причинени някакви разрушения.

Преди това компанията за морска сигурност "Дрияд Глобал" беше съобщила, че е получила "непотвърдена информация", че плавателен съд, вероятно петролният танкер "Дамам", който е собственост на подразделение на саудитската компания "Бахри", е бил нападнат край Янбу.

Директорът Абдула Алдубайхи заяви пред Ройтерс, че нито един кораб на Националната корабоплавателна компания на Саудитска Арабия ("Бахри") не е бил нападан.

Британската компания за морска сигурност "Амбри" също се позова на информация за инцидент и заяви, че над плавателен съд е видян да се издига пушек.

От Морските търговски операции на Обединеното кралство (United Kingdom Maritime Operations, UKMTO) съобщиха, че знаят за морски инцидент на приблизително две морски мили от Янбу и че в момента има разследване.

През декември Саудитска Арабия съобщи, че танкер на котва в пристанище Джеда е бил ударен от заредена с експлозиви лодка. Това стана след случай на друг саудитски терминал в Червено море, при който танкер беше повреден при експлозия.

Оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция в Йемен в миналото е осуетявала нападения с минирани лодки, предприемани според нея от подкрепяното от Иран йеменско движение хуси.

Саудитското министерство на отбраната заяви, че разследва кой стои зад "враждебния опит" от вчера.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.