Над ирански град днес отекнаха експлозии, като източници заявиха, че става въпрос за израелска атака, но Техеран омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия - реакция, която изглежда има за цел да предотврати избухването на война в целия регион, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

Ограниченият мащаб на нападението и приглушеният отговор на Иран изглежда са сигнал за успешни усилия от страна на дипломатите, които работят денонощно, за да предотвратят пълномащабна война след иранското нападение с дронове и ракети срещу Израел миналата събота.

Ирански медии и официални представители описаха малко на брой експлозии, които според тях са били в резултат от това, че иранската противовъздушна отбрана е поразила три дрона над град Исфахан. Следва да се отбележи, че те нарекоха случилото се атака на "проникнали лица", а не израелска атака, което означава, че отпада нуждата от отговор, посочва Ройтерс.

Високопоставен ирански служител заяви пред Ройтерс, че няма планове за отговор срещу Израел.

"Не е потвърдено, че източникът на случилото се е чуждестранен. Не сме били атакувани от чужбина и обсъжданията клонят по-скоро към проникване, отколкото към атака", каза иранският официален представител, говорил при условие за анонимност.

Джонатан Лорд, ръководител на програмата за сигурност в Близкия изток в американския мозъчен тръст Център за нова американска сигурност, каза, че отговорът на Иран "изглежда показва, че Техеран иска да отстъпи от ръба, да омаловажи последиците от атаката и може би да се насочи надолу по стълбата на ескалацията".

Израел си мълчи за случилото се. В продължение на дни той казваше, че планира ответен удар срещу Иран за атаката в събота. Това бе първата директна атака от страна на Иран срещу Израел в продължаващата от десетилетия война в сенките, която се водеше през съюзници и ескалира в целия Близък изток на фона на продължаващите от шест месеца сражения в Газа, посочва Ройтерс.

Двамата отдавнашни врагове тръгнаха по пътя към директната конфронтация след предполагаем израелски въздушен удар на 1 април, който унищожи сграда в комплекса на иранското посолство в Дамаск и при който бяха убити няколко ирански офицери, включително високопоставен генерал.

Отговорът на Иран с директна атака срещу Израел бе безпрецедентен, но не причини жертви и нанесе само леки щети, тъй като Израел и съюзниците му свалиха стотици ракети и дронове.