Асен Василев е завел иск в Софийски градски съд срещу Тошко Йорданов за изявления от трибуната на Народното събрание.Това каза самият Василев пред Нова нюз.

"Смятам, че този спор трябва да бъде решен там. Ние трябва да надмогнем междуличностните различия с "Има такъв народ" и да направим нещо смислено за България", коментира делото Василев.

В декларация на "Има такъв народ", прочетена от парламентарната трибуна, Тошко Йорданов обяви, че в миналото Василев е извършил кражба на интелектуална собственост и е довел до фалит дружество, в което е работил. "Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър", заяви Тошко Йорданов пред депутатите по повод това, че съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочи Василев като един от успешните служебни министри, чиято почтеност и професионализъм би било добре да се търси като качество на министрите в следващ кабинет. Впоследствие Василев поиска извинение от Йорданов за това, че е бил наречен крадец.

Целта на коалицията "Продължаваме промяната" е победа в предстоящите на 14 ноември парламентарни избори,каза още Василев. Той добави, че вече регистрираната в ЦИК коалиция води разговори с още малки партии, които искат да я подкрепят и да се присъединят. Засега тя се състои от "Волт" и "Средна европейска класа".

Василев съобщи още, че техни представители влизат в инициативния комитет, който ще издигне кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат.

"Ние вярваме, че Румен Радев е най-добрият президент, който България може да излъчи на изборите. Твърдо стоим зад него, защото той ни даде свобода на действие и се отнесе изключително почтено с нас", каза Василев.

За пореден път той коментира отношенията с ГЕРБ и ДПС

"С ДПС имаме тема, която ни различава много. Това е темата за г-н Пеевски. Ние вярваме на американското правителство и Джо Байдън, че Пеевски е участвал в корупционни схеми. ДПС не вярват на тази преценка и твърдо застават зад него. Докато това не се изчисти - няма как да имаме тема на разговор.

Основното нещо, което ние искаме е да се спрат течовете и данъците да бъдат събрани. Това няма как да стане, ако няма работеща съдебна система и прокуратура, Вземаме предложението на "Демократична България" за съдебната реформа и го слагаме в зала. Ако ГЕРБ го подкрепят - можем да говорим. Ако това не се случи, то ние нямаме тема на разговор. Просто е", обясни Василев.

Съдебната реформа ще бъде темата лакмус и за отношението към социалистите.

"БСП имаха възможност да подкрепят съдебната реформа няколко пъти и не го направиха. Надяваме се, че това ще се случи в следващия парламент", каза бившият Василев.

Той допълни, че в проекта има място и за Румен Спецов. За своите лични финанси Василев обясни, че разполага с около 70 хиляди лева в банкови влогове.